Landelijk verbod op reclame online gokken laat op zich wachten

Foto: Pixabay / Besteonlinecasinos

Het CDA in Zaanstad pleit voor een lokaal verbod op reclames voor online gokken in de openbare ruimte, maar de Tweede Kamer wil er in het hele land vanaf. Het moet afgelopen zijn met de ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen, volgens een meerderheid. Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming wil aan die wens tegemoet komen, maar ziet hij nog een aantal obstakels.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen pleit met steun van andere partijen voor een totaalverbod per 1 april, maar dat lijkt er niet in te zitten. Sinds 1 oktober is de markt voor online kansspelen gelegaliseerd en in december nam de Kamer al een motie aan om gokreclames in de ban te doen, maar Weerwinds voorganger Sander Dekker weigerde die motie uit te voeren. Sinds 1 oktober wordt er online en op radio en televisie veel reclame gemaakt voor gokspelletjes. Tot eind januari waren het er volgens Weerwind gemiddeld drie per reclameblok.

Irritatie en zorgen

Veel Kamerleden spraken gisteren in een debat hun ergernis uit over de reclames, waarin bekende Nederlanders als de ex-voetballers Andy van der Meijden en Wesley Sneijder het online gokken promoten. Van Nispen wil dat deze reclames per 1 april alsnog worden verboden. Weerwind wil ‘de geest van de motie’  uitvoeren omdat er ‘naast irritatie ook zorgen zijn ontstaan’ over de reclames en dat hij ‘aanvullende beperkingen’ op zijn plaats vindt. Voor een verbod op een dergelijke korte termijn ziet hij nog wel mogelijke juridische obstakels. Daarnaast is voor een verbod een wetswijziging nodig en dat duurt doorgaans één tot twee jaar, aldus de minister, die zei een ‘maximale inspanning’ te willen doen om de wens van de Kamer uit te voeren.

Verslavingsrisico

Veel Kamerleden spraken hun ergernis uit over de ‘stortvloed’ aan gokreclames. ‘Ik kan de naam ‘Andy’ niet meer horen,’ zei PVV’er Lilian Helder. Volgens haar is de balans tussen legalisering en mensen beschermen tegen verslaving zoekgeraakt. Henk Nijboer (PvdA) is ‘kotsmisselijk van al die spotjes op tv’. ‘Niet alleen omdat ze irritant zijn, maar ook omdat ze leiden tot verslaving.’ Dat laatste risico is ook voor het CDA in Zaanstad reden om de reclames in de openbare ruimte te willen verbieden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen