Gemeente en provincie steunen bedrijven bij energiebesparing

Foto: Pixnio / CC0

Zaanstad trekt 331.820 euro uit om bedrijven te ondersteunen bij energiebesparing. De provincie verdubbelt dit bedrag in de vorm van co-financiering.

De Wet Milieubeheer verplicht bedrijven die veel energie verbruiken om besparingsmaatregelen te nemen die zich in vijf jaar tijd terugverdienen. ‘Zaanstad is al een aantal jaar bezig om ondernemers helpen om te verduurzamen. Zo bieden we energiescans aan en helpen onafhankelijke experts het bedrijfsleven bij aanbestedingen en subsidieaanvragen,’ zegt wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt. De gemeente doet dit samen met partners in de stad, verenigd in energiecoöperatie Saenz, Bedrijvenvereniging Noorderveld – Molletjesveer, de Green Business Club en Ondernemersvereniging Zaandam Zuid.

In 2050 moeten alle bedrijven energieneutraal zijn. Voor de meeste bedrijven betekent dit dat zij de komende jaren een grote inhaalslag moeten maken. Betere naleving van de energiebesparingsplicht in onze provincie levert naar inschatting een extra besparing op van ruim twee Petajoule. Dat is vijf procent van het totale energieverbruik van de industrie- en dienstensector in Noord-Holland in 2020. Energieneutraal gaat over het energieverbruik van een gebouw en dat kan naar nul wanneer er evenveel energie wordt opwekt als verbruikt. Dat kan beijvoorbeeld door middel van zonnepanelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen