Gemeente wil meer doen voor ZZP’ers en MKB’ers in financiële nood

Foto: Flickr / Jernej Furman

Een onderzoek naar de behoeften van werkende armen heeft uitgewezen dat er in Zaanstad qua geboden hulp bij de gemeente nog wel wat te verbeteren valt. De eerste stap was de ingebruikname van een online platform met mogelijke basisinformatie voor omdernemers in financiële nood.

Werkende armen lopen aan tegen de (on)toegankelijkheid van minimaregelingen, de omplexiteit van het systeem en verkokering van beleid en soms ook missende expertise. De voorhanden zijnde ondersteuning sluit niet aan op behoeften van deze groep inwoners en het stigma en schaamte zorgen ervoor dat zij niet of laat aankloppen voor hulp. De gemeente is voor werkende armen geen natuurlijk aanspreekpunt en andersom is de wisselwerking al evenmin een goed geregisseerde operatie.

Specifieke hulpvraag

De werkende armen hebben behoefte aan hulp bij het realiseren van financiële onafhankelijkheid, een centraal aanspreekpunt voor vragen, informatie over mogelijkheden, risico’s en regelgeving in aansluiting op hun leefwereld en kennis en inzicht bij de Sociale Wijkteams over de complexiteit van hun problemen. Dat voorkomt dat ze van het kastje naar de muur gestuurd worden. Corona en de bijbehorende maatregelen hebben de situatie er niet beter op gemaakt.

Lang eigen boontjes doppen

Het plan is nu om de schulddienstverlening uit te breiden, te verbeteren en actief onder de aandacht van Zaanse ondernemers, waaronder ook werkende armen vallen, te brengen. Dat heeft het college de raad laten weten. Vroegsignalering van geldzorgen bij ZZP’ers en MKB’ers wordt expliciet toegevoegd aan de algemene dienstverlening op dit terrein. Uit onderzoek van het bureau Zuidweg en Partners bleek dat een ondernemer die aanklopt voor hulp gemiddeld 142.000 euro schuld heeft en 18,4 schuldeisers. Was eerder aan de bel getrokken, dan had het zover niet hoeven komen.

Zelfhulp of adviesgesprek

Voor ondernemers die hun weg al hadden gevonden naar de Sociale Wijkteams verandert er weinig. Die route blijft actueel, alleen worden er nu vervolgstappen aan vastgeknoopt. Ondernemers met geldzorgen voor wie de wijkteams geen logische ingang zijn, vinden hun weg via het digitale platform naar ondersteuning door 155-help een bedrijf of Geldfit.nl/zakelijk voor zelfhulp of kunnen direct een adviesgesprek aanvragen met een ondernemersregisseur.

Alternatieven zoeken

Ook vinden ze er bruikbare informatie over een tijdelijke aanvulling op het inkomen en bedrijfskrediet via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen én informatie over schulddienstverlening. Op het platform staan verder tips en suggesties om bijvoorbeeld extra inkomsten te genereren door een parttime loondienstverband te vinden of omscholing te gaan doen via het Regionaal Mobiliteits Team.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen