‘Retail Zaanbocht in gevaar als extra parkeerplekken uitblijven’

Foto: Google Street View

Het populaire winkelgebied in de Zaanbocht in Wormerveer dreigt aan het eigen succes ten onder te gaan als er geen parkeerruimte wordt toegevoegd, schrijft een bezorgde ondernemer aan de gemeente. En ‘er is geen regie en coördinatie in kwalitatieve gebiedsontwikkeling waar wonen, werken, retail en horeca en toerisme samenkomen’ .

In 2018 werden de ambities van de ondernemers in Wormerveer beloond met een eigen paragraaf in het coalitieakkoord, aldus het schrijven, maar wat is het vervolgplan voor dit bijzondere retailgebied? In de huidige situatie loopt dat op korte termijn ‘groot gevaar’  vanwege het onderschatte nijpende gebrek aan parkeerfaciliteiten, en er is grote zorg over de parkeersituatie tijdens de bouw van de nieuwe Zaanbrug. ‘Wordt deze problematiek door Zaanstad niet onderschat? Wat zegt Zaanstad toe?’

Voorbeeld

De Zaanbocht wordt vaak geroemd als een voorbeeld van een winkelgebied dat aansluit bij de eisen van deze tijd: met een gevarieerd aanbod van producten die niet overal elders ook te vinden zijn, met horeca die het verblijf nog veraangenaamt en met als kers op de pudding de prachtige historische industiewand in Wormer en het volle zicht op de voortkabbelende Zaan.

‘Dankzij de forse inzet van het bedrijfsleven in het gebied zelf staat de Zaanbocht model voor de kleine groep van overlevende winkel- en verblijfsgebieden. Met nadruk op retail en met een blijvend beperkte aanvulling van verblijfsaspecten als daghoreca en kleinschalig dagtoerisme,’ in de visie van de briefschrijver. Die wil er geen horeca meer bij, ‘mede ook door toekomstig extra aanbod op de Veerdijk en gezien de plaats die de Zaanbocht inneemt in de toerismevisie’.

Kwartiermaker

Om de toegankelijkheid nu en in de toekomst te bewaken zouden Zaanstad en Wormerland samen een kwartiermaker moeten aanstellen voor een gecoördineerde regie in de gebiedsontwikkeling. Met met stip op één op de prioriteitenlijst de uitbreiding van de parkeermogelijkheden direct ín het winkelgebied.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen