Van kweekvlees naar verzegelde Zaanse vriezer en Leonardo diCaprio

Foto: Wikipedia / ipernity.com

Acteur Leonardo DiCaprio investeert in het Nederlandse bedrijf Mosa Meat in Maastricht, dat technologie heeft ontwikkeld om vlees te kweken als alternatief voor het slachten van dieren. Dat geld had ook naar de Zaanstreek kunnen gaan, als de handschoen hier was opgepakt zoals een inwoonster bepleitte.

Vlees gemaakt uit stamcellen belandde in 2018 via de Amrikaanse maker in een vriezer van restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis bij de Zaanse Schans, maar de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit stak een stokje voor de consumptie ervan. Op grond van Europese regelgeving was het product nog niet toegelaten, maar wel kreeg museum Nemo toestemming om een kweekworstje in de collectie op te nemen. Het producerende bedrijf Just in Silicon Valley toonde daarna geen belangstelling meer voor de Zaanstreek.

Innovatieve voedingsindustrie

Het was drie jaar geleden nieuws. De VPRO zond er een documentaire over uit en inwoonster van Assendelft Mary Renooij riep de plaatselijke politiek in een brief op om aandacht te schenken aan de kansen die kweekvlees – en -vis – bood om de Zaanstreek opnieuw op de kaart te zetten als producent van innovatieve voedingswaren. De investering van de Amerikaanse topacteur gaat nu echter naar het zuiden. Hij ziet kweekvlees als oplossing tegen klimaatverandering, omdat er veel minder broeikasgassen bij vrijkomen dan bij veeteelt.

Minder broeikasgassen

DiCaprio (46) investeert ook in het Israëlische Aleph Farms, dat eveneens werkt aan gekweekt vlees. Hoeveel de Oscar-winnaar in Mosa Meat en Aleph Farms steekt maken de twee bedrijven niet bekend. DiCaprio maakt zich al langer hard voor de strijd tegen klimaatverandering. Het houden en slachten van koeien, varkens en andere dieren voor vlees is een belangrijke bron van broeikasgassen. Door daar verandering in te brengen kan klimaatwinst worden geboekt, verwacht de acteur.

Betaalbaar maken

Het in 2016 opgerichte Mosa Meat is een spin-off van de Universiteit Maastricht. Het bedrijf maakt rundvlees met slechts enkele dierlijke cellen, die vervolgens gevoed worden om er vlees mee te laten groeien. Onderzoeker Mark Post, mede-oprichter van het bedrijf haalde in 2013 de wereldpers met de presentatie van ’s werelds eerste gekweekte hamburger. Die kostte destijds nog wel 250.000 euro om te maken. Het doel is nu om kweekburgers betaalbaar te maken voor consumenten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen