Stakingen voor meer loon van de baan bij Olam Cocoa

De vestiging in Zaanstad.
De vestiging in Zaanstad.
Foto: Google / Malleep

De aangekondigde stakingen bij Olam Cocoa in Koog aan de Zaan en Wormer zijn afgeblazen. ‘Onder grote druk van acties’ is de cacaobonenverwerker toch akkoord gegaan met de looneis die de FNV namens de medewerkers had neergelegd.

Die krijgen een tweejarige CAO (van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2023) met een structurele salarisverhoging van vier procent per 1 april dit jaar en nog eens vier procent 1 april 2022. ‘We hebben er nog even voor moeten knokken, maar Olam Cocoa heeft eieren voor zijn geld gekozen. En terecht ook, want de werknemers verdienen een flinke loonsverhoging na een coronajaar met een magere loonsverhoging,’ aldus bestuurder Jos Hendriks van  FNV Voedingsindustrie.

Minimaal veertien euro

Voor de zomer was al wel overeenstemming bereikt over de voortzetting van de tegemoetkoming in de ziektekostenpremie van 330 euro netto per jaar aan de werknemers en een minimum uurloon van veertien euro. Olam vult bovendien de UWV-uitkering van FNV-leden bij geboorte- en adoptieverlof aan tot 100 procent van het salaris. Dit was 85 procent. Bij Olam Cocoa werken in de beide Zaanse vestigingen zo’n 300 mensen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen