Pfannini Schoenmode de 100 voorbij als Hofleverancier

Foto: Google Street View

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en burgemeester Jan Hamming zijn de gelukkigen die Pfannini Schoenmode op de Gedempte Gracht vrijdag mogen verblijden met het wapenschild dat aangeeft dat het predicaat Hofleverancier aan het bedrijf is toegekend. Ter overvloede staat dat ook nog eens op een oorkonde voor de broers Sander en Reinier Pfann, de huidige eigenaren.

Burgemeester Jan Hamming is even trots op de schoenenzaak als op landelijk bekende namen als Albert Heijn, Verkade en Honig. ‘Als ik de afgelopen tijd één ding geleerd heb, dan is het wel dat het Zaanse ondernemersbloed overal te vinden is. In alle sectoren. Pfann Schoenen is ook zo’n mooi Zaans familiebedrijf. Een bedrijf om als gemeente, als gemeenschap trots op te zijn,’ laat hij weten in een persbericht.

Geen appeltje-eitje

De toekenning van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ is geen sinecure en het duurt ministens een eeuw voordat een onderneming er voor in aanmerking kan komen. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn, evenals de onderneming zelf en ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. Pfannini Schoenmode bestaat dit jaar 100 jaar en kwam daarmee in aanmerking voor het predicaat, terwijl ook aan de overige voorwaarden werd voldaan.

Schoenmaker en uitvinder

De basis van de huidige Pfann winkels werd gelegd in 1921, toen Jan Hendrik Pfann (1892 – 1968) zich inschreef bij de Kamer van Koophandel als schoenmaker en zich in de Golofkinstraat in Zaandam vestigde. De zaak liep voorspoedig en al snel werd er verhuisd naar een groter pand in de Krugerstraat. Het hart van de oprichter lag geheel bij de reparatie van schoenen en hij genoot op dat gebied een grote reputatie. ‘Pfann is de man die ‘t repareren kan’ was in die jaren een veelgehoorde slogan. De Zaankanter was daarnaast actief in de schoenmakersbond en hij had een patent op een door hem uitgevonden rubberen zool, de bijna onverslijtbare Varu-zool waarop hij jarenlang gebruik kon garanderen.

Winkelverkoop

De intrede van zijn zoon in de zaak leidde tot een accentverlegging, want hij begon in de jaren 40 met het aan de man brengen van lederwaren, klompen, laarzen, pantoffels en werkschoenen. In 1957 opende de familie de eerste echte schoenenwinkel, tegenover de schoenmakerij. In 1971 werd een nieuw pand aan de Rozengracht betrokken. De bouw van winkelcentrum Rozenhof zorgde voor nieuwe verandeingn bij het familiebedrijf. Pfann Schoenen huurde daar als eerste een locatie en dit filiaal kreeg tevens een nieuwe naam: Pfannini Schoenmode.

Na vijf jaar Rozenhof was Pfannini daar uit zijn jasje gegroeid en werd in 2000 de winkel aan de Gedempte Gracht geopend. Door de jaren heen had de familie ook nog winkels in Amsterdam (verkocht) en in Den Helder (gesloten). Momenteel is de vierde generatie Pfann eigenaar van twee winkels in Zaandam, op de Gedempte en op de Rozengracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen