Vastgoedeigenaar Kleingouw op ramkoers met gemeente

Hier moet de nieuwe Aldi-winkel in Assendelft komen.
Foto: Google Street View

Kleingouw Vastgoed BV verwacht grote schade op te lopen door de plannen van Zaanstad om het gebied waar supermarkten zich mogen vestigen drastisch te beperken. En die gemeente walst wel heel gemakkelijk over deze consequenties heen, vindt het Amsterdamse bedrijf.

Tot de vastgoedportefeuille van Kleingouw behoren de Heiligeweg 71, 73 (Supercoop, zie foto) en 75 (Beku) in Krommenie en de Dorpsstraat 344/344A en 348/348A in Assendelft. Daar zijn nu nog supermarkten toegestaan, maar als het voorgestelde bestemmingsplan gaat gelden niet meer. Dat steekt des te meer omdat in Assendelft de locatie Dorpsstraat 707 – waar voorheen het bouwbedrijf Van der Gragt gevestigd was – een uitzonderingspositie krijgt: daar mag Aldi zich gaan vestigen op grond van een eerdere afspraak.

De Heiligeweg is vanaf de Weverstraat tot en met huisnummer 75 een winkelwand met ‘een kernverzorgende functie’, stelt Kleingouw in een zienswijze: er zitten onder meer een Scapino, Lingerieland, Coop, Haarstudio Silverstone, HolySmartphone, een stomerij en een reisbureau. ‘Ter plaatse is bovendien sprake van een relatief lange verblijfsduur van klanten, die gekenmerkt wordt door combinatiebezoeken aan winkels aan de zuidoostkant van de Heiligeweg.’

‘Parkeren wordt onmogelijk’

Dat in de Detailhandelsvisie dit oostelijke gedeelte van de Heiligeweg niet bij het het hoofdwinkelgebied Krommenie Centrum is getrokken, vindt Kleingouw een misser. Ook wordt opgemerkt dat als gevolg van het ontwerpbestemmingsplan er straks niet meer mag worden geparkeerd door supermarktbezoekers. ‘Dat betekent dat de bezoekers van Coop hun auto niet meer op het parkeerterrein van Heiligeweg 75 kunnen parkeren, met parkeerproblemen van dien. Het parkeerterrein (exclusief de parkeerplaatsen ter hoogte van de Heiligweg 75) voorziet in de feitelijke situatie immers niet in voldoende parkeerplaatsen voor de Coop, Scapino en Lingerieland. Bovendien wordt combinatiebezoek op deze wijze ernstig belemmerd. Deze situatie moet te allen tijde worden voorkomen. Vermoedelijk zijn deze gevolgen abusievelijk niet onderkend,’ aldus het schrijven.

Assendelft

Aan de Dorpsstraat 344/344A (foto hieronder) was voorheen een supermarkt van circa 1000 vierkante meter inclusief parkeerterrein gevestigd en Kleingouw wil daar opnieuw een super verwelkomen. De locatie is gezien zijn omvang, ligging en parkeermogelijkheden de enige plek in Assendelft waar nog een supermarkt in een ander segment zou kunnen worden gevestigd, schrijft de eigenaar. De komst van een supermarkt in het midden of hoog segment zou de winkelstructuur en de attractiviteit van het winkelgebied Dorpsstraat versterken.

Het tegenovergestelde is het geval met de komst van Aldi, voorziet Kleingouw. Die gaat ervoor zorgen dat de winkelgebieden Dorpsstraat/Communicatieweg onder nog grotere druk komen te staan. ‘De vestiging van de nieuwe supermarkt zal resulteren in een drastische daling van de omzet van de bestaande supermarkten en de nabijgelegen winkels in het centrum. Die daling is dusdanig groot dat er een grote kans bestaat dat een of meerdere van de reeds aanwezige supermarkten zullen omvallen en andere winkels zullen vertrekken, met leegstand tot gevolg.’ Niet doen dus, adviseert de vastgoedeigenaar.

Aldi ligt overigens eveneens op ramkoers met de gemeente, maar dan over de vestigingsplek van een nieuwe winkel in Zaandam.

'

Reacties

article
8216
Pandeigenaar wil supermarkten blijven verhuren in Krommenie en Assendelft
Kleingouw Vastgoed BV verwacht grote schade op te lopen door de plannen van Zaanstad om
https://zaanstad.nieuws.nl/bedrijvigheid/8216/vastgoedeigenaar-kleingouw-op-ramkoers-met-gemeente/
2017-11-25T18:14:46+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2017/11/25180657/nieuwe-aldi.png
Bedrijvigheid