Europese opmars McDonald’s begon halve eeuw geleden in Zaandam

De eerste Europese vestiging van de keten in Zaandam.
De eerste Europese vestiging van de keten in Zaandam.
Foto: Flickr

Fastfoodketen McDonald’s opende vandaag 50 jaar geleden in Zaandam zijn eerste restaurant in Nederland. Waar klanten toen hun hamburgers en frietjes aan de balie bestelden, kunnen ze nu ook al jaren thuis worden bezorgd. De keten is van plan deze bezorgdienst verder uit te breiden.

De helft van de 254 restaurants biedt op dit moment bezorging aan en dit jaar gaan nog eens tien vestigingen dat doen. Annemarie Swijtink, directeur marketing McDonald’s Nederland, denkt dat bezorgen een blijvertje is en dat het de restaurantbezoeken niet zal raken: ‘Dat zie je ook in de andere horeca: families willen ergens lekker eten.’

McShoarma-burger

Niet alles wat McDonald’s de afgelopen halve eeuw introduceerde was een succes. Als voorbeeld noemt Swijtink de McShoarma-burger. ‘Google ‘m vooral niet. Daar hebben we van geleerd,’ zegt ze. Ook waren klanten niet klaar voor een saladebar. Op 21 augustus 1971 opende het eerste McDonald’s restaurant in Nederland aan de Vermiljoenweg. Dit was ook de eerste McDonald’s in Europa.

Initiatiefnemer Albert Heijn

Behalve de hamburger stond op de kaart ook appelmoes, de McKroket, kip superbout en erwtensoep. De aardappelen voor de Franse frietjes werden nog met de hand geschild. Supermarktketen Albert Heijn haalde de formule naar Nederland. De eerste McDonald’s zat dan ook ook naast een AH-supermarkt.

De laatste tijd zet McDonald’s stappen om gezonder eten te stimuleren. Zo krijgen klanten als ze de bestelzuilen in de restaurants gebruiken bij Happy Meals water als eerste drankkeuze te zien, pas daarna suikerhoudende drankjes. ‘Daardoor is de waterverkoop in dat menu vervijfvoudigd,’ vertelt Swijtink. ‘We kijken constant naar de productsamenstelling om suiker, zout en vet te verminderen, zoals de sauzen. Een aantal jaar geleden al verminderden we de hoeveelheid zout op de frietjes.’

Vegetarisch

Sinds 2018 biedt de keten ook vegetarische keuzes aan. ‘Op die trend zullen we in de toekomst zeker door bouwen.’ Of McDonald’s ooit louter vegetarisch eten aanbiedt? Dat durft ze nog niet te zeggen. In een beoogde nieuwe vestiging in het centrum van Zaandam zal dat zeker nog niet het geval zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen