Uitbreidingsplannen Deka in Wormerveer en Zaandam op de tocht

De te kleine vestiging aan het Zilverschoonplein.
De te kleine vestiging aan het Zilverschoonplein.
Foto: Google Street View

Deka zal haar winkels aan Plein 13 in Wormerveer en het Zilverschoonplein in Zaandam niet kunnen uitbreiden als de plannen van de gemeente voor het inperken van supermarkten doorgaan. En daar maken de pandeigenaren bezwaar tegen.

Zaanstad wil nieuwe supermarkten groter dan 500 vierkante meter alleen nog toestaan in een aantal daartoe aangewezen gebieden: het stadshart van Zaandam, het centrum van Krommenie en dat van Wormerveer, tien wijk- en buurtwinkelcentra (Assendelft-Centrum, Saendelft, het Rosariumplein in Krommenie, ‘t Kalf, Oud-Koog, Westerkoog, Westerwatering, de Vermiljoenweg, Gibraltar en de Lobeliusstraat), Noorderveld en Zuiderhout, Oud-Zaandijk en de Zorgboulevard van het Zaans Medisch Centrum.

Zorgen

Hoewel de Dekamarkten in Wormerveer en aan het Zilverschoonplein in Zaandam bestaande vestigingen zijn, maken de eigenaren – respectievelijk Plein 13 Beheer BV en Schiethaven BV – zich zorgen over de gevolgen van het voorgestelde bestemmingsplan Detailhandel Supermarkten voor de uitbreidingsplannen van de keten.

De winkel in Wormermeer (foto hieronder) heeft nu al de toevoeging XL met zijn vloeroppervlak van circa 5130 vierkante meter, maar Deka wil daar uitbreiden op de eerste verdieping. Boven een deel van het filiaal bevindt zich een parkeergarage van vier verdiepingen, maar daarnaast is boven de begane grond nog ruimte voor een extra winkellaag.

De winkel aan het Zilverschoonplein is eigenlijk te klein voor hedendaagse begrippen en daarom wil Deka de circa 1080 vierkante meter winkeloppervlakte daar vergroten door zowel aan de voor- als de achterkant aan te bouwen. De pandeigenaren vragen het college deze plannen alvast vast te leggen in het bestemmingsplan, zodat ze later niet tegen een afwijzing aanlopen.

Drager van het Zlverschoonplein

In een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan wordt gesteld dat de Dekamarkt aan het Zilverschoonplein de drager/trekker van het winkelgebied is. ‘Indien de supermarkt haar deuren moet sluiten zal dit niet alleen tot leegstand kunnen leiden in het pand waar de supermarkt was gevestigd, maar ook leegstandseffecten hebben in het gehele winkelgebied Zilverschoonplein. Deze situatie moet te allen tijde worden voorkomen,’ aldus het schrijven.

Financiële consequenties

Daarin worden bovendien vraagtekens gezet bij de legitimiteit van de plannen van het college, dat supermarkten weert van plekken waar overige detailhandel wel wordt toegestaan. Dat heeft grote (financiële) consequenties voor de zittende (markt)partijen, de lokale bezettingsgraad en het winkellandschap in zijn algemeenheid, zo waarschuwt de raadsvrouw van de bezwaarmakers. Die bovendien schrijft zo haar twijfels te hebben bij de juridische houdbaarheid van het ontwerpplan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen