Opbaren kan op veel plekken en manieren

Foto: Memoriam Uitvaartbegeleiding

ADVERTORIAL Onterecht denken veel mensen bij een opbaring dat dit in het huis van de overledene gedaan moet worden. Maar daar wordt inmiddels heel anders over gedacht. Er zijn heel veel verschillende plekken en manieren waarop iemand opgebaard kan worden.

Wat is opbaren?

Letterlijk betekent opbaren het ‘op een baar leggen’ van een overledene. De overledene is verzorgd, aangekleed en moet gekoeld blijven tot het moment van de uitvaart. Een aantal voorbeelden:

Thuis 

Thuis opbaren vind ik persoonlijk de mooiste manier om iedereen in de gelegenheid te stellen om afscheid te nemen. Er is tijd om op ieder ogenblik even bij de overledene te zijn.

Op bed

Dit kan zijn op het bed van de overledene of op het bed waarin in de overledene is gestorven (bijvoorbeeld van de thuiszorg). Hiervoor is een speciale koeling beschikbaar. Het bed kan worden opgemaakt zoals men dat is gewend, met spullen die bij de overledene horen.

In de kist

Als u het niet prettig vindt om een overledene in bed te laten liggen, kunt u er ook voor kiezen om de overledene in de kist te leggen en de kist op een geschikte plek in huis neer te zetten. Ook hiervoor is een speciale koeling beschikbaar.

In kerk of uitvaartcentrum 

Als het om verschillende redenen niet kan of niet wenselijk is om de opbaring thuis te doen, zijn er verschillende alternatieve mogelijkheden.

In de kerk

Als de uitvaart in de kerk wordt gedaan, is het meestal ook mogelijk om de overledene daar op te baren. Niet altijd is het mogelijk om de overledene daar te bezoeken voor een afscheid, of alleen op vaste momenten.

In het uitvaartcentrum

Alle uitvaartcentra hebben een koeling speciaal voor overledenen. Hierin worden de lichamen gezamenlijk gekoeld. Vaak is maar één moment van bezoek mogelijk, en alleen op afspraak. Afscheid nemen gebeurt dan vaak bij het condoleren of bij de uitvaart.

In 24-uurs kamer  

Een bijzondere vorm van opbaren is de 24-uurs kamer. Diverse uitvaartcentra hebben ruimtes die voor families onbeperkt toegankelijk zijn. De overledene wordt hier opgebaard en mensen kunnen er zonder afspraak op bezoek komen. Deze ruimtes zijn vaak sfeervol ingericht met mogelijkheden om foto’s of persoonlijke spullen neer te zetten. Voor de toegang krijgt u een sleutel of pas en u bent dan de enige die in deze kamer kan komen.

In het verzorgingshuis

Als uw naaste in het verzorgingshuis is overleden, is het soms mogelijk dat de opbaring in de kamer wordt toegestaan. Dan is het vaak mogelijk om nog op bezoek te komen; echter niet altijd en vaak op afspraak of op vaste tijden. Als het verzorgingshuis deze mogelijkheid niet biedt wordt de overledene opgehaald en overlegt u met de uitvaartbegeleider wat dan voor u de beste mogelijkheid is.

In het hospice

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om opgebaard te worden in het hospice waar uw naaste de laatste levensfase heeft doorgebracht. Helaas is afscheid nemen daar meestal niet mogelijk. Wanneer het onmogelijk is om in het hospice opgebaard te liggen, wordt de overledene opgehaald en in overleg met de uitvaartbegeleider elders opgebaard.

Meer alternatieven

Er zijn zeker nog andere plekken te bedenken waar een opbaring kan worden gedaan. In principe kunnen die overal gedaan worden, zowel in de zomer als in de winter. In een ruimte die moeilijk gekoeld kan worden kan een airco bijgeplaatst worden. En een goede uitvaartbegeleider zal samen met u op zoek gaan om wensen en mogelijkheden met elkaar af te stemmen.

Samenvattend:

Ook voor opbaren zijn veel verschillende mogelijkheden, die allemaal een andere prijs hebben. Laat u daarom goed informeren door een uitvaartbegeleider. Ik kan u een wensenboekje toesturen, digitaal of via de post, zodat u op uw gemak uw wensen kunt noteren. En natuurlijk kunt u met mij een afspraak maken, zodat we uw wensen kunnen bespreken en ik voor u, vrijblijvend, een kostenbegroting kan maken.

Andrea de Groot

Memoriam Uitvaartbegeleiding

Teledoon: 075 – 2043 410

Reacties