Chocola heeft twee ‘eigen dagen’, en vandaag is er één van

Foto: PxHere / Rawpixel.com

Vandaag is het Wereld Chocolade Dag: een dag waarop de liefhebber van de bruine (of witte of tegenwoordig zelfs roze) lekkernij zichzelf eens zonder gêne mag verwennen. Maar waarom juist op deze datum?

Op 7 juli 1550 – alweer 471 jaar geleden dus – bracht de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés de eerste cacaobonen aan wal in Europa. Hij had ze in het huidige Mexico van de Azteken gekregen als betaalmiddel. Het duurde nog wat jaren voordat het boontje heel Europa veroverde: in Nederland raakte het pas in de eerste helft van de zeventiende eeuw bekend. De chocolade zoals wij die nu kennen ontstond in 1815, toen Casparus van Houten de eerste chocoladefabriek opende aan de Prinsengracht in Amsterdam. De rest is – ook Zaanse – geschiedenis.

Ook op 13 september

Sindsdien heeft chocolade de hele wereld veroverd en worden er dagelijks mensen blij van. Heel blij. Vandaag helemaal, uiteraard. En voor wie er geen genoeg van kan krijgen: er is ook nog een Internationale Dag van de Chocolade op 13 september, de dag waarop in 1857 Milton S. Hershey werd geboren. Een Amerikaans banketbakker en oprichter van de Hershey Chocolate Company, producent van de populaire Hershey-reep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen