Burgemeesters moeten strenger worden voor winkels en horeca

Foto: Pixabay / Sabine van Erp

Winkels en horecagelegenheden moeten beter letten op de naleving van de resterende coronaregels, en met name de anderhalve meter afstand. Doen zij dat niet, dan zullen burgemeesters strenger moeten gaan optreden.

Dat heeft demissionair minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gezegd na afloop van overleg met de meest bij de coronabestrijding betrokken bewindslieden. Sinds het kabinet anderhalve week geleden het merendeel van de coronamaatregelen losliet, is het aantal dagelijkse besmettingen flink opgelopen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft zich bedacht wat betreft ‘dansen na Janssen’: mensen die na een volledige vaccinatie weer het nachtleven in willen, moeten daar toch twee weken mee wachten.

Minder ziekenhuispatiënten

Tot dusver mocht iedereen meteen na de tweede prik (of na één prik met het Janssen-vaccin) weer naar de club of de discotheek. De aanpassing gaat ‘op korte termijn’ in, laat de minister weten. Het aantal coronapatiënten op de Intensive Cares is het afgelopen etmaal weer gedaald. Momenteel liggen er 103 ernstig zieke patiënten op een IC-afdeling van een Nederlands ziekenhuis, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren waren dat er nog 110.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal opgenomen coronapatiënten het afgelopen etmaal eveneens af. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 109 mensen met Covid-19, de longziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeventien minder dan gisteren.

Wel weer meer besmettingen

Het aantal nieuwe positieve coronatests is het afgelopen etmaal gestegen tot 2253, het hoogste aantal sinds 4 juni. Vergeleken met vorige week dinsdag is het aantal positieve tests verviervoudigd. Toen ging het om 535 positieve tests.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen