Dinsdag voorlopig laatste actie FNV bij AH in Zaandam

Foto: Google Street View

Werknemers van supermarkten en distributiecentra voeren dinsdag nog één keer actie bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam en beginnen dan een zomerstop. Ze bieden de directie van de marktleider dan hun eigen CAO aan voor 2020 – 2022, ‘met goede afspraken over meer loon en de zondagstoeslag’.

‘Die supermarktbazen moeten niet denken dat ze van ons af zijn,’ zegt Michiel Al, bestuurder van FNV Handel. ‘Een beetje zoals Arnold Schwarzenegger het zei: We’ll be back! Dit is alleen een korte zomerpauze. We geven de werkgevers eventjes wat tijd om tot inkeer te komen over hun belabberde eindbod voor de CAO. Tijdens hun ongetwijfeld zeer luxe vakanties in de zon mogen ze nadenken hoe ze straks eindelijk met iets kunnen komen dat wél recht doet aan al het harde werk van de mensen in de supermarkten en distributiecentra.’

Loonsverhoging

De FNV en de supermarktmedewerkers voeren al een halfjaar actie, na het mislukken van het CAO-overleg eind vorig jaar. Zij willen vijf procent loon erbij, maar de supermarkten gaan niet verder dan 2,25 procent per 1 februari 2021. Verder moet wat de FNV betreft onder andere de toeslag voor het werken op zondag blijven bestaan. Honderden werknemers hebben inmiddels meegedaan met de acties. Zij deden dat eerst vooral vanuit hun auto’s, in staakstraten en optochten.

Grote sector

De laatste weken gingen zij de winkels in om te praten met klanten en medewerkers. Al: ‘Wij gaan door met onze strijd. We willen dat zoveel mogelijk mensen zich aansluiten. Een goede CAO is in het belang van iedereen in de sector.’ In de supermarktsector werken zo’n 300.000 mensen in de winkels en in distributiecentra.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen