Een Zaans biertje met de mosterd er niet naast, maar erin

Foto: Brouwerij Hoop

Bij Brouwerij Hoop zijn ze niet wars van een experiment en dat levert onverwachte bieren op, zoals de limited edition Spicy ‘Mustard’ Tripel – een speciaalbier waarin de onvolprezen Zaanse mosterd is verwerkt.

De Zaandijker brouwerij brengt naast een aantal vaste bieren en een viertal seizoensbieren jaarlijks ook diverse limiteds uit. ‘Bieren die de randen van het spectrum opzoeken en daarmee vooral de groeiende groep bierliefhebbers moet verwennen,’ zoals de makers die zelf omschrijven. Zo verschenen eind vorig jaar de Liquorice Stout op basis van zoethout en de houtgelagerde Winterbock. ‘Met de Spicy ‘Mustard’ Tripel bewijst Brouwerij Hoop, de enige bierbrouwerij in de Zaanstreek van zekere omvang, een serieuze speler te zijn in het Nederlandse landschap van ambachtelijke (Craft) bierbrouwers. ‘Limited’ betekent ook echt limited in de zin dat er maar een beperkte hoeveelheid is gebrouwen. Dus op is op,’ aldus de aankondiging.

Van mosterdgas naar mosterdbier

De mosterd van eerst molen De Huisman op de Zaanse Schans en later de moderne fabriek in Wormerveer staat al 60 jaar op tafel in Nederland en wordt nog steeds gemaakt door de familie Bosman, net zoals de Zaanse mayonaise nog steeds het domein is van de familie Van Wijngaarden. De mosterd op basis van familierecepten die teruggaan tot het einde van de negentiende eeuw is niet alleen lekker bij de borrel, maar ook erin, zo hebben de brouwers van Hoop in hun kleine brouwerij in Lab-44 op het Hembrugterrein bewezen. Grappig detail: in dat pand behorend tot de Stelling van Amsterdam werd ruim een eeuw geleden nog mosterdgas gemaakt (een ‘oorlogsgas’ dat zijn naam dankt aan het feit dat het naar mosterd en knoflook ruikt).

Echt borrel-bier

De basis van her nieuwste speciaalbier is een klassieke Belgische Tripel van acht procent, ‘wat het bier een zachte, volle smaak geeft als tegenhanger van de toch wat scherpe, maar onmiskenbare smaak van de Zaanse mosterd’. Het bijzondere van het bier is volgens de makers ‘dat de rechterhand direct een bijna reflex-achtige beweging maakt naar een denkbeeldig schaaltje waar dan bitterballen, kaas of een lekkere leverworst op zou moeten liggen. Een beter ‘borrel-bier’ bestaat dus niet’.

De flessen zijn te koop in de (online) bierwinkel van Hoop bij de brouwerij aan de Lagedijk 71 in Zaandijk en bij diverse Zaanse speciaalzaken.

 

Reacties