Stakingen bij vier Cargill-vestigingen; hier wordt nog gewerkt

De Zaanlandse Olieraffinaderij van Cargill aan het Kalf.
De Zaanlandse Olieraffinaderij van Cargill aan het Kalf.
Foto: Google Street View

Werknemers van vier fabrieken van voedingsmiddelenbedrijf Cargill hebben de oorlog verklaard aan de directie van het Amerikaanse familiebedrijf stakingen voor onbepaalde tijd aangekondigd. Gisteren liep om 12:00 uur het ultimatum aan de directie af.

De werkgever is niet aan de eisen van de FNV en de medewerkers tegemoet gekomen. Zij willen onder andere vijf procent meer loon. ‘We zijn begonnen met het gecontroleerd stilleggen van het productieproces, dat duurt uren,’ zei  FNV-bestuurder Voedingsindustrie Jos Hendriks gisteren. De protestactie begon in vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Bergen op Zoom en Sas van Gent. Cargill heeft ook fabrieken in onder andere Zaandam (aan de Symon Spiersweg en het Kalf) en Wormer aan de Eenhoornweg. De multinational maakt volgens de vakbond misbruik van de coronapandemie en claimt dat er daardoor geen financiële ruimte is. Terwijl het bedrijf over het boekjaar 2019/2020 één van de hoogste winsten ooit binnenhaalde: 3,5 miljard dollar. De familie ontvangt daarvan een derde: 1,13 miljard dollar.

CNV doet mee

Tegelijk biedt het bedrijf de ongeveer 600 werknemers die vallen onder de CAO Cargill BV een loonsverhoging van 3,5 procent in een CAO met een looptijd van achttien maanden. Dat komt overeen met een gemiddelde stijging van 2,3 procent per jaar en dat vinden de FNV-leden volstrekt onvoldoende. Daarom hebben ze het eindbod van Cargill vorige week afgewezen. Tegelijk hebben de leden gestemd om te gaan staken voor de eisen die zij hebben opgesteld. Ook de CNV-leden doen mee.

Zo’n 2300 werknemers

Eén van de eisen is vijf procent erbij vanaf 1 augustus 2020. De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst moet een looptijd hebben van een jaar en ook willen de bonden een aanvulling op het inkomen tot 100 procent bij gebruikmaking van aanvullend geboorte- of adoptieverlof en moet de overeengekomen regeling om vervroegd te kunnen uittreden per 1 januari 2021 ingaan voor een periode van vijf jaar. Het sociaal plan dat op 31 december 2020 afliep moet met minimaal drie jaar wordt verlengd. Sinds 31 juli afgelopen jaar werken de personeelsleden zonder CAO. Er werken wereldwijd 115.000 mensen voor de familie Cargill. In Nederland zijn dat er zo’n 2300.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen