Toenadering boeren en grote supers: voor april akkoord

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Farmers Defence Force had gisteren samen met de sympathiserende organisaties rondom haar Keurmerk Farmer Friendly (DDB, NAV, NFO, NVP en LTO) een ‘constructief’ gesprek met vertegenwoordigers het Centraal Bureau Levensmiddelen om te praten over een eerlijke prijs voor boerenproducten.

Het CBL vertegenwoordigt de grootste supermarktketens, de koepelorganisatie van de levensmiddelenindustrie en partijen uit de verwerkende industrie. De afgelopen weken had het bestuur van FDF al een aantal malen contact met Jumbo-topman Frits van Eerd, die tot de ontmoeting van gisteren leidden. Wij hebben vandaag geen betere ideeën of suggesties gehoord ten aanzien van Keurmerk FarmerFriendly ondanks een aantal kritische en terechte vragen, maar hebben wél een constructieve houding van de aanwezige ketenpartners ervaren ten aanzien van een eerlijker prijs voor de boeren,’ aldus het bestuur van de Farmers Defence Force.

 

 

 

 

 

Op 10 februari komen alle partijen opnieuw bij elkaar in dezelfde setting, om alle vragen die er nog zijn met betrekking tot Keurmerk FarmerFriendly te beantwoorden en de noodzakelijke stappen te zetten voor een eerlijker prijs voor de boeren. Dat wordt geen lang traject: er is besloten dat de partijen voor april een resultaat willen bereiken. De protesten van de boeren tegen de in hun ogen schamele beloning van hun harde werken leidden eerder tot blokkades van distributiecentra, waaronder die van Albert Heijn in Zaandam.

AH liet na de laatste aanvaring weten niet in gesprek te gaan met actievoerders die ‘de bevoorrading van de winkels belemmeren en de voedselvoorziening in gevaar brengen’. Via het CBL lijkt er nu toch weer sprake te zijn van een toenadering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen