Jan Hamming ziet Zaandam niet als magneet voor drugstoeristen

Amsterdam heeft (nog) 166 coffeeshops, Zaandam heeft er twee.
Amsterdam heeft (nog) 166 coffeeshops, Zaandam heeft er twee.
Foto: Google Street View

Burgemeester Jan Hamming voorziet geen run op de twee Zaandamse coffeeshops als Amsterdam het plan doorzet om buitenlandse toeristen uit de hoofdstedelijke shops te weren. Het CDA en de PvdA vrezen een waterbedeffect, maar Hamming heeft niet de indruk dat het zo’n vaart zal lopen.

Dat antwoordde de burgemeester gisteren op vragen het CDA. Het staat Amsterdam vrij om het ingezetenencriterium in te voeren en mocht dat onverhoopt gevolgen hebben voor Zaanstad dan moet hier worden bekeken wat daarop de meest passende reactie is. Onze gemeente is wat softdrugs betreft vooralsnog vooral bezig met het voorbereiden van het experiment met een gesloten coffeeshopketen en met onderzoeken naar de kansen en mogelijkheden voor de door de gemeenteraad gewenste derde coffeeshop in Noord. Bovendien zijn hordes toeristen nog toekomstmuziek.

Transparantere markt

Als het aan burgemeester Femke Halsema, het Openbaar Ministerie en de politie ligt worden in Amsterdam op termijn alleen nog inwoners van Nederland in coffeeshops toegelaten, zoals dat ook in een aantal grensplaatsen is gebeurd. Naast het terugdringen van de vraag naar softdrugs en het drugstoerisme wil de hoofdstad de cannabismarkt met een coffeeshopkeurmerk transparanter te maken, om te voorkomen dat de softdrugshandel die de laatste jaren fors is gegroeid zich vermengt met het gewelddadige harddrugsmilieu. Hoewel het aantal Amsterdamse coffeeshops de afgelopen 20 jaar werd teruggebracht van 283 naar 166, nam de vraag naar softdrugs enorm toe.

Afname van de vraag

De gemeente zag eerder niets in het ‘i-criterium’ omdat gevreesd werd voor een toename van de illegale straathandel. Onderzoek toont volgens Halsema nu aan dat een groot aantal buitenlandse toeristen aangeeft dat niet meer naar Amsterdam te gaan als ze geen coffeeshop binnen kunnen komen. Door het wegblijven van toeristen zal eventuele straathandel ook weer afnemen. ‘De toevloed van toeristen heeft de afgelopen jaren al gezorgd voor een enorme toename van straathandel in met name nepdope,’ aldus Halsema. ‘Als we daar iets aan willen doen, moeten we ook minder potentiële klanten hebben.’

Keurmerk

Door de aanhoudende vraag naar cannabis zijn er ook zorgen over het illegale teeltcircuit. De politie vermoedt dat als de belangen groter worden en er meer geld in omgaat, hier meer risico is op vermenging met de harddrugshandel. Een keurmerk voor coffeeshops, naar Haarlems voorbeeld, moet de cannabismarkt minder kwetsbaar maken voor georganiseerde criminaliteit. Coffeeshops met een keurmerk mogen bijvoorbeeld een grotere voorraad cannabis in huis hebben, waardoor koeriers – die vaak het doelwit zijn van berovingen – niet meerdere keren per dag hoeven aan te vullen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen