Slimme batterij op dak kantoor Parteon in Wormerveer

Een klein deel van de innovatieve batterij.
Een klein deel van de innovatieve batterij.
Foto: Parteon / Starke Energy

Het kantoorgebouw van woningcorporatie Parteon in de voormalige Boon-fabriek Wormerveer was al mooi geworden, maar wordt volgend jaar ook ‘slim’, als bevolg van een samenwerking met Starke Energy. Op het pand wordt een batterij geplaatst die schone stroom – opgewekt door de 188 zonnepanelen op het dak – opslaat en teruglevert wanneer en levert wanneer dat nodig is.

De batterij heeft een capaciteit van 150 kWh en wordt onder meer gebruikt voor de lift, apparatuur en de verlichting van het kantoor. De innovatie zit niet de batterij zelf, maar in de mogelijkheid om de energie te gebruiken wanneer die nodig is of te verhandelen wanneer er een overschot is. Dit wordt mogelijk gemaakt door de technologie die gekoppeld is aan de batterij. Zo wordt de opgewekte, schone zonne-energie optimaal gebruikt, het klimaat ontzien en de investering terugverdiend.

 

‘Wij kijken er naar uit om deze slimme innovatie toe te passen bij het verder verduurzamen van ons kantoorgebouw. Het gebruik van onze zelf opgewekte, schone zonne-energie levert aantoonbare CO2-reductie op. Met deze slimme batterij houden we nog meer zonnestroom binnen ons kantoor. En met het oog op de toekomst – de afbouw van de salderingsregeling en de dreigende congestieproblemen van het lokale elektriciteitsnetwerk – is de business case gezond en aantrekkelijk voor onze organisatie,’ zegt Partons directeur Financiën en Bedrijfsondersteuning Jurgen de Ruiter in een persbericht.

Wellicht ook woningen

Overwogen wordt om de innovatieve toepassing op te schalen bij gebleken succes. Daarvoor wil de corporatie eerst de nodige ervaring opdoen, voordat er een mogelijke uitrol bij een deel van haar woningen komt. Ook wil Parteon er zeker van zijn dat de batterij geen extra kosten oplevert voor de huurders. Daarover is contact met andere corporaties in Noord-Holland, die al samenwerken binnen de Noord-Hollandse Duurzaamheids Coalitie. Binnen deze samenwerking wordt kennis en ervaring gedeeld.

Starke Energy op haar beurt laat weten er trots op te zijn om mee te kunnen werken aan het verder verduurzamen van het hoofdkantoor van Parteon. ‘Met onze batterij en dienstverlening wordt een volgende en logische stap gezet in de energietransitie door woningcorporaties, ‘ aldus directeur Rolf Bastiaanssen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen