Rijen in winkelstraten ter voorbereiding op strengere regels

Foto: Pixy.org / CC0

Nog snel even naar de kapper, snel naar Ikea of de bouwmarkt, snel snel snel nog even massaal de straat op voor straks de deuren weer op slot gaan. Nog voor duidelijk is wat premier Mark Rutte vanavond om 19:00 uur gaat zeggen, is Nederland op pad gegaan en moeten  burgemeesters van grotere steden mensen weer oproepen om de centra te verlaten.

Dát er een strenger regime zal komen staat wel vast, gezien de oplopende coronacijfers. De ziekenhuizen hebben het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal fors zien oplopen. Ze behandelen momenteel 1872 patiënten vanwege Covid-19 en dat zijn er 105 meer dan gisteren, de grootste toename in een etmaal sinds begin november. Sinds afgelopen donderdag is het aantal opgenomen patiënten met meer dan 200 toegenomen. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1369 coronapatiënten (99 mer dan op zondag) en  het aantal patiënten op de Intensive Cares steeg van 497 naar 503.

Allerlei branches hebben zich inmiddels al uitgesproken tegen mogelijke sluitingen, op grond van ‘welingelichte bronnen’. Er gaan op sociale media neplijsten met maatregelen rond en voor- en tegenstanders van hardere ingrepen om het virus eronder te krijgen verschansen zich in hun digitale loopgraven. Uit een peiling van EenVandaag onder ruim 22.000 mensen kwam naar voren dat nu de besmettingscijfers blijven oplopen bijna driekwart (73 procent) van de ondervraagden achter een strengere lockdown staat.


Volgens voorstanders is het de hoogste tijd dat het kabinet ingrijpt, omdat veel mensen de urgentie zelf niet voelen. ‘Mensen blijven gewoon naar winkels en tuincentra gaan alsof er niets aan de hand is. Blijkbaar kunnen we die vrijheid niet aan.’ Tegenstanders zien er tegenop om met nog meer beperkingen te leven en anderen vinden het slecht voor de economie en voor ondernemers die het al zo zwaar hebben.

Volledige lockdown

In het onderzoek is ook gevraagd wat mensen vinden van een volledige lockdown, waarbij niemand de deur uit mag, behalve als je een cruciaal beroep hebt of voor noodzakelijke boodschappen. Daarover zijn de meningen verdeeld: de grootste groep (53 procent) is hier voorstander van. Het zou volgens de deelnemers helpen om de ziekenhuizen te ontlasten. Vier op de tien (40 procent) vinden dit te ver gaan. Ook vindt de laatste groep dit een te zware maatregel met de feestdagen in het vooruitzicht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen