Loket voor ontwikkeladviezen morgen weer open

Foto: Pixabay / Tumisu

Zaanstad valt in eerste instantie buiten de boot wat de komst van mobiliteitsteams betreft, die extra bemiddeling gaan bieden aan mensen die door de coronacrisis hun baan hebben verloren. Die worden nu al ingericht in de arbeidsmarktregio’s Groot Amsterdam (Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn), Midden Brabant en Midden Utrecht.

De overige 32 regio’s zullen echter snel volgen, zo hebben minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Bas van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Tweede Kamer vandaag geschreven. Vanaf morgen zijn ook weer ontwikkeladviezen beschikbaar. Het kabinet wil de mensen die nu in onzekerheid verkeren de zekerheid geven dat ze aanspraak kunnen maken op passende begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk. Voor de mensen die net iets meer hulp nodig hebben dan de reguliere begeleiding en maatregelen die er zijn, is er een nieuwe werkwijze in regionale mobiliteitsteams.

Omscholing

Die teams bieden hulp op maat, ongeacht of iemand bijvoorbeeld al een uitkering heeft. De teams gaan ook mensen helpen die een baan hebben maar met werkloosheid worden bedreigd, zodat ze zo snel mogelijk van werk naar werk gaan. Er is speciale aandacht voor ZZP’ers, mensen uit de Banenafspraak en jongeren. Ook bieden ze hulp op het gebied van schulden en scholing. Zo kunnen de teams ook mensen bij- en omscholen via praktijkleren in het MBO, waarbij iemand tijdens het werk (een deel van) een MBO-opleiding kan doen. Hiervoor is extra budget uit het steun- en herstelpakket beschikbaar.

Ontwikkeladviezen

Naast intensieve begeleiding naar werk richt het aanvullend sociaal pakket zich ook op de bestrijding van schuldenproblematiek, het aanpakken van jeugdwerkloosheid en het aanbieden van scholing. In totaal heeft het kabinet hier in het steun- en herstelpakket 1,4 miljard euro voor uitgetrokken. Voor wat betreft scholing gaat vanaf morgen het loket voor ontwikkeladvies weer open, met 50.000 beschikbare ontwikkeladviezen die werkzoekenden meer zicht geven op hun kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben de eerste opleiders op basis van de tijdelijke subsidieregeling NL leert door subsidie gekregen waarmee zij 50.000 tot 80.000 cursussen en opleidingen kosteloos kunnen aanbieden. Ook met als doel de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Brede samenwerking

Na de drie startende regio’s wordt de aanpak werkendenwijs verder uitgebreid. Medio 2021 moeten in alle arbeidsmarktregio’s de loketten van de mobiliteitsteams geopend zijn en een landelijk dekkend netwerk vormen. De mobiliteitsteams zijn een samenwerking tussen de vakbonden FNV, CNV en VCP, werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en LTO, het UWV, gemeenten (G4, G40, VNG en Divosa), Cedris, de MBO Raad, NRTO, SBB en het Rijk. Vandaag hebben al die partijen de samenwerking bezegeld met een intentieverklaring.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen