Winkeliers gaan verscherpt toezien op naleving coronaregels

Foto: Twitter

De detailhandel en het kabinet hebben deze week afspraken gemaakt over verscherpt toezicht op het naleven van de coronamaartegelen in winkelgebieden. Bij drukte in winkels en in winkelstraten wordt ingegrepen door de winkeliers, zo nodig met ondersteuning van BOA’s en politiemensen.

De detailhandel trekt de teugels aan op verzoek van de ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben winkeliers en winkelmedewerkers hard gewerkt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Toch ziet het kabinet dat een extra stap nodig is om het virus de komende tijd onder controle te krijgen en te houden. Veilig winkelen speelt daarbij een belangrijke rol, zeker in de drukke decembermaand.

Private toezichthouder

In overleg met VNO-NCW, MKB-Nederland en de brancheorganisaties in de detailhandel is door de bewindslieden afgesproken dat de detailhandel en de overheid er samen voor zorgen dat de maatregelen in de winkels beter worden nageleefd en dat de omgeving van de winkels veilig is. De detailhandel stelt een private toezichthouder aan om ervoor te zorgen dat winkelbezoekers en -medewerkers de maatregelen uit het protocol Veilig winkelen naleven.

Als de richtlijnen en afspraken niet worden nagekomen kan de private toezichthouder een beroep doen op de lokale overheid om de naleving af te dwingen, bijvoorbeeld door de inzet van buitengewone opsporingsambtenaren.  Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdagavond wees premier Mark Rutte supermarkten er al op dat ze het naleven van de coronamaatregelen door klanten beter moeten handhaven.

Reacties