Bunge Loders Croklaan nu ook een vestiging in Ghana

Een sheaboom.
Een sheaboom.
Foto: Wikimedia / Akiwumi

Bunge Loders Croklaan heeft een deel van de productie van het halffabrikaat sheaboter van Wormerveer verplaatst naar een nieuwe fabriek in het Ghanese Tema. De eerste fase van de verwerking van de sheanoten gebeurt nu in Afrika, waar de grondstof vandaan komt.

Sheaboter zit in allerlei chocoladeproducten en inmiddels ook in etenswaren als in bladerdeeg, cakes, ijs en margarine. De sheanoot wordt gezien als een ecologisch verantwoord alternatief voor palmolie. De verplaatsing van een deel van het werk naar heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid in Wormerveer. In de fabriek aan de Zaan wergen 350 mensen werken. In Tema zijn 73 meest lokaal geworven personeelsleden aan de slag gegaan. Wat daar wordt gemaakt gaat vervolgens naar de Zaanstreek en naar fabrieken in Maleisiƫ, de Verenigde Staten en Canada.

Het fabriekscomplex in Wormerveer.

 

 

 

Bunge Loders Croklaan produceert eetbare olieƫn en vetten uit grondstoffen zoals sheanoten, palm, kokos, koolzaad, zonnebloempitten en soja. Waar palmolie omstreden is omdat de bomen meestal groeien op plantages waarvoor oerwoud het veld heeft moeten ruimen worden sheanoten geplukt van bomen die in het wild groeien, met name in de Sahel. Om de opening van de nieuwste fabriek te vieren heeft de multinational de campagne Where Life Grows gelanceerd, die aandacht vraagt voor het doel om in Afrika een veerkrachtige en duurzame shea-productieketen op te zetten waar vooral ter plaatse van geprofiteerd wordt.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen