Onderzoek microverontreinigingen en hergebruik afvalwater

Foto: Wikimedia / Marianne Cornelissen-Kuyt

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat een proefzuivering bouwen voor verder onderzoek naar het verwijderen van microverontreinigingen uit afvalwater en in het verlengde daarvan naar hergebruik van dat water. Een proef daarmee is succesvol afgesloten.

Drinkwaterbedrijf PWN en HHNK werken al sinds 2016 samen op dit gebied, op een kleine schaal op de afvalwaterzuivering in Wervershoof. De resultaten daarvan zijn dermate positief dat het bestuur van het schap gisteren heeft besloten tot de bouw van een grotere proefzuivering waar gebruik zal worden gemaakt van de ozontechnologie. Met het onderzoek willen de twee organisaties bijdragen aan de beschikbaarheid van voldoende zoet water in de toekomst, schone waterbronnen en een schonere leefomgeving voor mens en dier.

Kennisontwikkeling

Hoewel er op dit moment nog geen landelijke normen zijn voor de aanwezigheid van schadelijke stoffen zoals medicijnresten, hormoonverstorende stoffen, resistente bacteriƫn en bestrijdingsmiddelen in afvalwater, is de verwachting dat deze er wel gaan komen. Vooruitlopend daarop willen PWN en HHNK bijdragen aan de kennisontwikkeling. Met de ozontechniek die werd ontwikkeld voor de drinkwatersector blijkt het mogelijk microverontreinigingen uit het water te halen. In de nieuwe proefzuivering wordt 700 kubieke meter afvalwater per uur gezuiverd door middel van oxidatie met ozon.

Tienjarig project

Dit gezuiverde afvalwater is van een dermate goede kwaliteit dat hergebruik binnen bereik komt. Mogelijk wordt het een belangrijke alternatieve zoetwaterbron, nu de vraag naar zoet water groeit vanwege het toenemende watertekort en de grote vraag naar zoet water van de industrie, de landbouw en burgers. PWN en HHNK doen onderzoek naar een hoogwaardig hergebruik van dit water. De proefzuivering moet in het najaar van 2021 operationeel zijn. Het onderzoek en de zuiveringsactiviteiten gaan ongeveer tien jaar duren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen