Kamer wil strenger optreden tegen vakantieverhuur dan minister

Foto: Needpix / CC0

Het wetsvoorstel dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft ingediend om misbruik, overlast en andere negatieve effecten van tijdelijke woningverhuur aan toeristen tegen te gaan gaat de Tweede Kamer niet ver genoeg.

Zo wil onder meer de VVD dat er een hogere boete komt voor mensen die de regels voor toeristische verhuur aan hun laars lappen. Dat zou 8700 euro moeten worden, twee keer zoveel als de minister voorstelt. Ook moet de handhaving van misbruik beter worden geregeld. Daarbij blijven platforms die de tijdelijke woningen aanbieden namens de verhuurders, zoals Airbnb, nu onterecht buiten schot, vinden veel partijen. De verantwoordelijkheid voor de handhaving wordt te veel bij de gemeenten gelegd.

In Zaanstad wordt al tijden gebroed op een verordening die de verhuur van reguliere woonruimte aan toeristen moet regelen en het college kwam vlak voor het zomerreces met een plan van aanpak. Het onderwerp staat in november op de raadsagenda tijdens de begrotingsbehandeling.

Verplichte registratie

Voor de toeristische verhuur van woningen moeten particuliere aanbieders zich verplicht registreren bij de gemeente. Onder meer de VVD en GroenLinks willen dat platforms geen advertenties meer mogen plaatsen van verhuurders zonder registratienummer. Zo kan gemakkelijker worden gecontroleerd of de woningen die worden aangeboden aan toeristen van particulieren zijn en niet van vastgoedbedrijven. En of de toeristenbelasting wordt afgedragen die ook bij hotels en Bed & Breakfasts en straks ook vaartoeristen in rekening wordt gebracht. Het

Keiharde miljardenbusiness

Op zich vindt de Kamer het prima als mensen hun woning af en toe tijdelijk verhuren aan toeristen, bijvoorbeeld als zij zelf op vakantie gaan en erceen zakcentje aan kunnen overhouden. Maar volgens het CDA is het fenomeen de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ‘keiharde miljardenbusiness’. Ook is het ongewenst dat woningen worden onttrokken aan de toch al krappe woningvoorraad, stelt de Kamer. Ook zorgen tijdelijke bewoners in sommige wijken voor veel overlast en staat daardoor de leefbaarheid in buurten onder druk.

Reacties