Ook buiten geen Oosterse markt en foodcourt meer toegestaan

Foto: Wikimedia / Dqfn13

De activiteiten die normaal gesproken in de hallen 30 tot en met 33 van De Bazaar in Beverwijk plaatsvinden mogen ook niet elders op het terrein worden voortgezet. Dat heeft burgemeester Martijn Smit van Beverwijk aan de directie van De Bazaar laten weten.

Vorig weekeinde werd die directie vrijdagavond laat overvallen door de sluiting van de Oosterse markt en het foodcourt door de Veiligheidsregio Kennemerland en werd de hele nacht gewerkt om buiten kramen voor de gedupeerde standhouders neer te zetten. Hoewel De Bazaar toen liet weten niet zelf handhavend op te kunnen treden, gooiden de meeste ondernemers hun toko dicht. Ook buiten bleek het publiek echter niet bereid om anderhalve meter afstand in acht te nemen, zodat ook die mogelijkheid nu is afgesneden. De sluiting duurt in elk geval tot zondag 6 september 06:00 uur.

Grote economische gevolgen

Bijzondere opsporingsambtenaren en politiemensen spraken de directie van De Bazaar vorig weekend herhaaldelijk aan op de noodzaak om de coronamaatregelen af te dwingen, maar nu dat niet is gebeurd worden de teugels nog strakker aangetrokken. Smit laat weten zich bewust te zijn van de economische gevolgen van de maatregelen voor De Bazaar en de ondernemers. ‘Toch vinden wij de maatregelen gerechtvaardigd en evenredig gelet op de ernstige risico’s voor de volksgezondheid, namelijk het besmettingsgevaar dat bezoekers en winkeliers lopen in de hallen en de directe omgeving,’ zegt hij.

Gesprekken

‘De economische belangen wegen niet op tegen het belang van de overheid om handhavend op te treden tegen de geconstateerde overtredingen van de noodverordening ter bescherming van de volksgezondheid,’ aldus de burgemeester. Overigens moeten álle ondernemers die in De Bazaar actief zijn zich bewust zijn van de omstandigheden:  ‘We krijgen veel klachten van ondernemers die aangeven dat zij geen weet hebben van wat er tussen Beverwijk en de directie van De Bazaar wordt besproken. Ik heb daarom de directie De Bazaar verzocht een afvaardiging van de ondernemers mee te nemen.’

In de loop van volgende week gaan de gemeente, de veiligheidsregio en De Bazaar met elkaar in gesprek. Dan zal De Bazaar aanvullende maatregelen presenteren die ervoor moeten zorgen dat de anderhalve meter afstand wel wordt gewaarborgd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen