Amsterdamse hoteliers willen hotelstop in de hele regio

Foto: Twitter / Jeanette Bouwhuis

Breid de Amsterdamse hotelstop uit naar de buurgemeenten in de Metropoolregio Amsterdam, verbied alle vakantieverhuur van woningen en verlaag de toeristenbelasting en voer stadsbelasting in. Dat zijn enkele van de voorstellen van de hotelsector in de hoofdstad nu het toerisme is ingestort en de economische schade mede daardoor in de regio is opgelopen tot 2,3 miljard euro per maand.

Daar waar in Zaanstad de verschillende partijen op de Schans als vanouds doorruziën en de gemeenteraad de toerist nog steeds als melkkoe ziet die de financiële nood enigszins kan lenigen daar zet Amsterdam in op een hervorming van de sector. Burgemeester Femke Halsema nodigde de hoteliers uit om ideeën aan te dragen en dat leidde tot tien punten die het economische herstel moeten stimuleren. ‘De Amsterdamse economie wordt relatief harder geraakt door de coronacrisis dan gemiddeld in Nederland. Dit komt door het grote aandeel van sectoren zoals de horeca, uitzendbureaus, groothandels en de detailhandel in de economie van de Metropoolregio Amsterdam en doordat onze branche in grote mate afhankelijk is van toerisme. Ruim een kwart van de banen in de MRA (28 procent) wordt direct of indirect geraakt door de coronamaatregelen. Het gaat daarbij om 507.000 banen,’ schrijven zij in hun reactie.

Niet afwachten

De bezoekerseconomie moet juist nu ‘gestimuleerd en gestuurd’ worden, aldus de hotelbranche. ‘We kunnen niet afwachten. Het is een kans om juist nu kwaliteitstoerisme en spreiding van toerisme te stimuleren en zogenoemd prettoerisme tegen te gaan. De voorspelde enorme groei van het toerisme voor de komende jaren is door deze extreme onvoorziene omstandigheden niet langer een realistisch scenario en vraagt om een aangepaste koers. Uiteraard gefaseerd en afgestemd op basis van de gezondheidsrisico’s, maar nu afwachten en hopen dat er nieuwe economieën ontstaan, zodat we minder afhankelijk worden van toerisme is een utopie.’

Kwaliteitstoerisme

Inzetten op kwaliteitstoerisme is een voorwaarde, aldus de hoteliers: geef cruises weer de ruimte in Amsterdam en verwelkom en omarm congressen en de zakelijke markt. En verlaag dus die toeristenbelasting. De gemeenteraad van Zaanstad nam vlak voor het zomerreces nog een motie aan die het dagelijks bestuur opdraagt om heffingen voor te bereiden voor (water)recreanten en cruisepassagiers die hier nu niet belast worden, in de hoop daar de nodige inkomsten uit te halen wanneer het toerisme weer aantrekt. Maar volgens de Amsterdamse hoteliers is die markt voorgoed veranderd.

Duurzamere toekomst

De raad besloot ook dat de gemeente door moet gaan met het opstellen van regels voor en vervolgens met de handhaving van vakantieverhuur, wat in de ogen van de hotelsector in Amsterdam dan weer onnodig is: een totaalverbod is gemakkelijker te controleren en behoeft bovendien geen dure handhaving. Andere voorstellen van de secor zijn zelfregulering door middel van Corporate Social Responsibility, investeringen in activiteiten die mensen van binnen en buiten Amsterdam trekken, campagnes gericht op kwaliteitstoerisme en spoedig economisch herstel en een wethouder voor Toerisme om de weg naar een duurzamere toekomst te plaveien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen