Volgende week meer duidelijk over grotere terrassen

Het terras van Cultureel Centrum Bullekerk in de opbouwfase.
Foto: Facebook / Cultureel Centrum Bullekerk

Het college gaat horecaondernemers daar wat dat veilig kan meer ruimte geven om bestaande terrassen uit te breiden. Zo kan de horeca beter inspelen op de nieuwe regels per 1 juni waarbij de anderhalve meter afstand gewaarborgd moet zijn. Volgende week komt er meer duidelijkheid.

‘Er zijn genoeg plekken in Zaanstad waar voldoende ruimte is en waar je prachtig kunt zitten. Veel Nederlanders vieren dit jaar hun vakantie thuis of in eigen land en dan is het gewenst om voldoende ruimte te hebben zodat de horecaondernemers op een veilige manier hun klanten kunnen bedienen. De crisis hakt er flink in in Zaanstad en op deze manier willen we lokale horeca steunen,’ zegt wethouder Hans Krieger van Economische Zaken in een persbericht. ‘De horeca heeft het erg zwaar na tweeënhalve maand gedwongen sluiting en inwoners snakken er naar om weer een terrasje te kunnen pakken.’

Terrasvergunning

Vanuit de gemeenteraad kwamen ook geluiden om meer ruimte te geven aan terrassen. De horeca zorgt voor levendigheid, biedt werkgelegenheid en vervult een sociale functie omdat mensen daar elkaar ontmoeten. Komende week wordt besloten of horecaondernemers met een exploitatievergunning zónder terras ook voor buitenzitjes in aanmerking komen. Het college is al enige tijd in gesprek met een vertegenwoordiging van Zaanse horecaondernemers over de precieze voorwaarden en neemt ook daar komende week een besluit over. De horecaondernemers op de Dam hebben een proefopstelling gemaakt en daar is het college enthousiast over. Krieger hoopt dat het voorbeeld van de Dam snel navolging vindt op andere plekken, zodat de bezoekers beter gespreid kunnen worden.

In goed overleg

Volgens voorzitter Ruud Keinemans van Koninklijke Horeca Nederland afdeling  Zaanstreek heeft de gemeente maximaal me gedacht binnen de huidige regels en veiligheidsnormen om de horeca meer (terras)ruimte te geven. ‘De overleggen met burgemeester Jan Hamming en wethouder Hans Krieger zijn bijzonder constructief verlopen. Als horeca zijn we blij met deze warme handreiking vanuit de gemeente.’ Op hoofdlijnen zijn de voorwaarden duidelijk. De gemeente is samen met de horeca druk bezig met het uitwerken van de details. Ondernemers met een horecaexploitatievergunning mét terras komen hiervoor in aanmerking, mits ze per 1 juni open mogen volgens de noodverordening vanuit de Veiligheidsregio.

Gastheren

Zij moeten zorgen voor anderhalve meter afstand tussen de personen aan de tafels en zullen gastheren inzetten die toezien op de naleving van de regels. Ook dient er twee meter ruimte over te blijven voor voetgangers en moeten vluchtroutes voor de nood- en hulpdiensten te allen tijde bereikbaar blijven. De gemeente roept inwoners op om afstand te bewaren en om te voorkomen dat er drukte ontstaat op bepaalde plekken. Zie je dat het erg druk is op een terras, zoek dan een terras op waar het rustiger is en houd ook rekening met de omwonenden.

Medewerking

‘Dit gaat alleen werken als we ons allemaal aan de regels houden, zowel de horeca als bezoekers. Doordat we ons de afgelopen weken goed aan de regels hebben gehouden, hebben we de verruiming per 1 juni ‘verdiend’. Laten we dan ook de komende maand ervoor zorgen dat er per 1 juli nog meer mogelijkheden komen. Ik roep dan ook iedereen op om zijn gezond verstand te gebruiken,’ zegt Krieger.

 

Reacties