Innovatieve bedrijven vragen massaal noodsteun aan

Foto: PxHere / Mohamed Hassan

Sinds de openstelling op 29 april hebben al ruim 1000 startups, scale-ups en innovatieve MKB’ers een aanvraag ingediend voor een Corona Overbruggingslening (COL) of het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (Topss). Deze bedrijven zijn samen goed voor bijna 12.000 fulltime banen. Ze vragen samen meer dan 500 miljoen euro aan.

Noord-Holland heeft de meeste aanvragen voor de innovatieve overbruggingsregeling en blijkt – mede door Amsterdam – de provincie te zijn waar de meeste innovatieve ondernemers gevestigd zijn. Er wordt dan ook een tekort verwacht als de oorspronkelijke verdeling van gelden tussen de provincies gehandhaafd wordt. Het kabinet heeft in eerste instantie 100 miljoen euro uitgetrokken voor de COL. Ruim 1000 bedrijven vroegen in één week tijd 385 miljoen aan, een bedrag dat de verwachtingen overtreft van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen die de regeling uitvoeren. Van de in totaal 1004 aanvragen komen er 337 uit Noord-Holland met een totaal aangevraagde waarde van rond de 140 miljoen euro.

Topps

Invest-NL trekt voor het Topps 100 miljoen euro uit. Voor deze aanvragen hanteert Invest-NL een ondergrens van twee miljoen. In de eerste week kwamen er 21 aanvragen binnen. De totale financieringsbehoefte van deze aanvragen bedraagt ruim 130 miljoen. Invest-NL moet deze aanvragen nog inhoudelijk beoordelen en zal bij een positieve beoordeling maximaal 50 procent van de financiering voor zijn  rekening nemen.

Noodkrediet en converteerbare lening

De COL is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en MKB’ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door Covid-19. Deze regeling is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gezamenlijke Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en TechLeap.nl, met ook een nauwe betrokkenheid van Invest-NL. Op verzoek van het ministerie verstrekken de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen overbruggingsleningen tussen de 50.000 twee miljoen euro.  Invest-NL wil met Topps de beschikbaarheid van risicokapitaal voor innovatieve start- en scaleups waarborgen. De Topps-financiering wordt verstrekt in de vorm van een converteerbare lening en gebeurt altijd met betrokkenheid van andere professionele investeerders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen