‘Quarantainer’ moet ook in deze tijd afscheid nemen mogelijk maken

Foto: Eventcare

Evenementen- en productiebureau Eventcare heeft De Quarantainer ontwikkeld: een mobiele ontmoetingsplek zonder fysiek contact voor risicogroepen en hun dierbaren. De uitvinding biedt uitkomst voor ouderen, ernstig zieken of mensen in de laatste fase van hun leven die afscheid moeten nemen van hun dierbaren: ‘Met de huidige crisis kan De Quarantainer toch zorgen voor verbinding.’

Het idee is ontstaan bij Paco Voorhans, die sinds 2019 deel uitmaakt van het Eventcare team en die overal kansen en mogelijkheden ziet – zelfs in tijden van crisis. Niet zo lang geleden werd bij hem kanker geconstateerd en daar zal hij niet meer van genezen. Het is niet duidelijk hoe lang Voorhans er nog mag zijn. Toch heeft dit nieuws hem niet uit het veld geslagen, maar wel aan het denken gezet: wat als ik in deze crisis in de laatste fase van mijn leven terechtkom, betekent dit dan dat ik niet met mijn geliefde kan zijn? Dat ik alleen moet sterven en geen fysiek afscheid kan nemen? Het resultaat van dat verschrikkelijke vooruitzicht is De Quarantainer.

Gescheiden en toch samen

Dat is een container met daarin twee compartimenten die door een glazen wand van elkaar gescheiden zijn. In de container wordt gecommuniceerd via een intercomsysteem en beide compartimenten hebben een eigen ingang. De inrichting is modulair, waardoor de tafels en stoelen kunnen plaatsmaken voor een rolstoel of ziekenhuisbed. Na elke ontmoeting wordt De Quarantainer grondig gereinigd. Voor het testmodel dat wordt gecreeƫrd met advies van een medische partner is nu een crowdfunding opgezet. De wens is om de mobiele ontmoetingsplek neer de zetten bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, waar Voorhans behandeld wordt.

Quarantainers door het hele land

Als deze succesvol is gebleken, is het doel om meerdere Quarantainers door het hele land te verspreiden. Hiervoor is de zoektocht geopend naar locaties met risico-doelgroepen waar behoefte is aan deze mobiele ontmoetingsplek. Locaties waar eenzame ouderen of zieken in isolatie zitten vanwege het coronavirus. Dit gaat specifiek om locaties waar het coronavirus zelf niet aanwezig is, maar waar de mensen er door isolatie wel last van ondervinden.


Reacties