Terugroepactie potentieel gevaarlijk speelgoedslijm door Zeeman

Foto: Wikimedia / Slime 123 Globox Barbara Rayman

Winkelketen Zeeman roept klanten op om speelgoedslijm van het merk Slime Dinosaur Bouncing Putty terug te brengen dat tussen juli en december 2019 is gekocht. Uit tests is gebleken dat het product veel te veel chemicaliën bevat. ‘Onze welgemeende excuses voor het ongemak,’ schrijft het bedrijf op de website.

Het artikel met nummer 64057 kan mogelijk zorgen voor een gezondheidsrisico. ‘Raadpleeg het label onderop het artikel voor het artikelnummer. Mocht u dit artikel in uw bezit hebben dan verzoeken we u het artikel terug te brengen naar een Zeeman-winkel bij u in de buurt en krijgt u direct uw geld terug.’ Inmiddels is duidelijk dat het speelgoed te veel boor (borax) bevat. Deze stof kan op de lange termijn schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid van kinderen die ermee in aanraking komen. Op de korte termijn kan hij misselijkheid, diarree, huidirritatie en krampen veroorzaken. Al eind 2018 berichtte de Consumentenbond over een test met tien soorten speelgoedslijm, waarvan er drie te veel boor bleken te bevatten. De Europese Commissie deelde de laatste weken meermaals waarschuwingen uit voor diverse soorten speelgoedslijm die verkocht worden in Europa.

In dit speelgoedslijm van Zeeman zit 10 keer de toegestane hoeveelheid boor, een stof die onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Bij kinderen kan het zorgen voor diarree, misselijkheid en huidirritatie.

Geplaatst door NOS op Woensdag 5 februari 2020

Borax is een verbinding van boor en natrium en helpt de gelatineachtige aard van slijm te creëren. De Consumentenbond adviseerde consumenten om in elk geval op te letten bij producten met slijm die niet getest zijn maar wel borax bevatten. Borax zit vaak in kant-en-klaar slijm, maar wordt ook aangeraden als ingrediënt om zelf slijm te maken. Kinderen gebruiken hiervoor vaak lenzenvloeistof waar de stof ook in zit.

Reacties