FNV houdt meldpunt misbruik stagiairs zorg en welzijn langer open

Foto: Piqsels

De FNV houdt vanwege een veel groter aantal klachten dan waarop was gerekend het meldpunt www.fnv.nl/stagemisbruik van Zorg & Welzijn langer open dan was voorzien, en wel tot 6 januari. Zorgelijk is dat gebleken is dat helft van het aantal leerlingen dat al een melding heeft gedaan over stagemisbruik overweegt om te stoppen met de opleiding en een baan buiten de sector te gaan zoeken. Sinds 3 november kwamen er al ruim 540 meldingen binnen.

En dat in de zorg, waar het aantal vacatures het hardst groeit van alle sectoren en waar zoveel behoefte aan jongeren is,’ schrijft zorgbestuurder Cor de Beurs op de website van de bond. ‘Instellingen zouden er juist alles aan moeten doen om de stageplaatsen aantrekkelijk te maken.’ De meest gehoorde klacht is dat stagiairs als volledige werknemers worden ingezet en vooral tijdens vakanties en ziektes van werknemers als volledige kracht worden ingeroosterd. ‘Ook wordt opvallend vaak genoemd dat zij tijdens vergaderingen van overige teamleden helemaal alleen de boel draaiende moeten houden.’ Er blijkt bovendien nauwelijks tijd te zijn om stagiairs te begeleiden of er zijn zelfs helemaal geen begeleiders aanwezig. ‘Ik had een stagecontract voor 32 uur per week, maar mijn begeleider werkte maar drie uur. De overige 29 uur werd ik aan mijn lot overgelaten,’ vertelde één van de melders.

Studenten begeleiden uitzendkrachten

Bijzonder veel leerlingen durfden geen klacht in te dienen bij hun stageplaats, uit angst dat ze negatief beoordeeld zouden worden. Wie het wel deed, werd direct de mond gesnoerd. De Beurs: ‘Opvallend veel leerlingen gaven ook aan dat zij samen met uitzendkrachten werden ingeroosterd en dan die uitzendkrachten moesten begeleiden, omdat zij de organisatie al enigszins kenden. Ook moeten leerlingen die al iets langer stagelopen bij een instelling nieuwere leerlingen gaan begeleiden, terwijl ze zelf nog in opleiding zijn.’ Een andere melder gaf aan dat ‘de kinderopvang lijkt te draaien op studenten’. ‘Studenten lijken de vaste krachten te vervangen. Leerlingen worden langs de mazen van de wet ingezet. Ze rijden kinderen met busjes naar school, maken uitstapjes tijdens vakanties, zonder ‘vaste’ kracht erbij. Een rooster klopt op papier, maar in de praktijk wordt het vaste gezichtenbeleid totaal genegeerd. Leerlingen worden op vrijwel alle groepen ingezet, terwijl ze totaal geen achtergrond hebben.’  

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen