Bijval voor nieuwe CAO ziekenhuispersoneel

Foto: Flickr / Sergio Santos

Een ruime meerderheid van 88 procent van de leden van vakbond FNV heeft ingestemd met de CAO voor ziekenhuispersoneel na het onderhandelaarsakkoord dat half december werd bereikt voor rond 200.000 medewerkers. Het betekent het einde van de arbeidsonrust die ook in het Zaans Medisch Centrum leidde tot het draaien van een zondagsdienst als uiting van de onvrede.

Ziekenhuispersoneel krijgt een structurele loonsverhoging van acht procent met een looptijd van 27 maanden. Ook is er een hogere onregelmatigheidstoeslag afgesproken die uitkomt op een extra structurele loonsverhoging van zo’n 2,5 procent. Verder krijgen alle ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro in januari. In het akkoord zijn daarnaast onder meer hogere salarissen afgesproken voor leerlingen en stagiairs. Door de instemming van de leden van de grootste vakbond aan de onderhandelingstafel en de eerdere instemming van werkgeversorganisatie NVZ is de nieuwe CAO nu een feit.

Verbeteringsvoorstellen

Volgens vakbondsbestuurder Elise Merlijn heeft het ziekenhuispersoneel de afgelopen maanden laten zien dat de werkgevers niet meer om hen heen kunnen. ‘Ziekenhuizen trokken niet zomaar hun portemonnee, voor elke procentpunt is door medewerkers en vakbonden zwaar gestreden. En die strijdlust zullen wij behouden, om tijdens de CAO-looptijd tot verbeteringsvoorstellen te komen voor een volgende CAO. De arbeidsomstandigheden en loonontwikkeling van ziekenhuismedewerkers moeten namelijk veel hoger op de agenda komen bij de ziekenhuiswerkgevers. Niet alleen tijdens onderhandelingen, maar altijd. Dat is niet alleen voor hen, maar voor iedereen in Nederland belangrijk. Anders loopt de zorg leeg en is Nederland veel verder van huis.’

Groeiende zorguitgaven

In deze kabinetsperiode zouden de netto zorguitgaven volgens de begroting groeien van 62,8 miljard euro in 2017 naar 79,5 miljard euro in 2021, met ongeveer tien miljard als gevolg van de loon- en prijsontwikkeling. Die groei gaat nu harder, omdat het kabinet in de berekeningen uitging van een gemiddelde loonstijging van drie procent. De basispremie voor de zorgverzekering wordt volgend jaar bij de ene verzekeraar hoger en bij de andere lager (van de grote vier alleen CZ). Mensen die willen overstappen hebben daarvoor nog twee dagen de tijd.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen