Eneco gaat duurzame stroom opslaan in batterijen

Foto: Pixnio

Eneco gaat drie batterijen van de energiestart-up S4 Energy in gebruik nemen om duurzame stroom op te slaan op het moment dat deze niet gebruikt kan worden. Zo krijgt Eneco er een betere prijs voor en gaat geen stroom verloren. Waar ze komen te staan is nog niet bekend. Het project wordt gesteund door het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland, dat ook geld stak in Warmtenet Zaanstad.

De drie batterijen met een gezamenlijk vermogen van 25 MegaWatt zorgen ervoor dat er geen gas- of kolencentrales bijgeschakeld hoeven te worden op het moment dat het aanbod van zon en wind terugvalt. Ze helpen ook om het elektriciteitsnet te ontlasten, dat op steeds meer plekken het toegenomen aanbod van zonne- of windparken nauwelijks aankan. Met batterijen kan de toevoer van elektriciteit beter gedoseerd worden en op het juiste moment worden ingezet. Op termijn is uitbreiding van de batterijen mogelijk. Als het aanbod van duurzame stroom in de toekomst nog verder toeneemt, kunnen er op meer plekken batterijen komen en kunnen ze bovendien een grotere capaciteit krijgen. S4 Energy ontwikkelde onder meer een combinatie van accu’s en een vliegwiel.

Zorgenkind

De opslag van duurzaam opgewekte stroom was jarenlang een zorgenkind: wat niet direct nodig was werd gedumpt om overbelasting van het elektriciteitsnet tegen te gaan of tegen lage prijzen aangeboden op de energiemarkten van buurlanden. Vraag en aanbod lopen immers niet zomaar synchroon. Het principe achter de batterijen is dat met behulp van elektriciteit waterstof wordt geproduceerd waarmee een tweede stof (bijvoorbeeld stikstof) wordt omgezet in een derde (in dit geval ammoniak) die lang bewaard kan worden. Op het moment dat de in de nieuwe stof opgeslagen energie nodig is, wordt het proces omgekeerd en komt zonder extra CO2 energie vrij. Vattenfall wil ammoniak uit overtollige wind gaan produceren in de Eemshaven in Delfzijl, waar vanaf 2023 al een deel van de gasgestookte Magnum-centrale op waterstof gaat draaien. Waterstof moet – in tegenstelling tot bijvoorbeeld ammoniak – onder hoge druk worden opgeslagen, wat het proces ingewikkelder maakt. In Zeeland wordt het weer anders gedaan: daar wordt gebruikgemaakt van zeewater. 

Biomassa

De lvering van stroom is traditioneel vraaggestuurd: de leveranciers passen zich aan aan de vraag. Doodat zon en wind zich echter in tegenstelling tot gascentrales niet laten sturen, wordt het netwerk steeds meer aanbodgestuurd en dat vereist de opslag van overschotten om te kunnen inzetten bij tekorten. Een warmtenet gevoed door een biomassacentrale zoals in Zaandam Zuid is aangelegd kent wat dat betreft ook een beperking: wordt het onverwacht heel koud dat zullen houtpellets (kleine samengeperste houtsnippers) alléén niet voldoende zijn om de aangesloten woningen te verwarmen en van heet water te voorzien. Er moet dan worden bijgestookt met gas: via de hulpwarmtecentrale in de Brikstraat en de vijf installaties die nodig zijn om problemen in de flats IJdoorn, Noordwachter, Brandaris, Perim en Pharus te voorkomen. Bij welke buitentemperatuur die zes ondersteunende energiebronnen moeten worden ingeschakeld zal de praktijk moeten uitwijzen.

 

  

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen