Steeds hoger verzuim vanwege werkstress en burn-out

Foto: Pixabay / The Digital Artist

Werkgevers zijn inmiddels jaarlijks 2,8 miljard euro kwijt aan verzuim als gevolg van werkstress. De kosten door burn-outklachten en andere stressgerelateerde afwezigheid liepen vorig jaar 300 miljoen euro op ten opzichte van 2017.

Dat melden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek bij het begin van de Week van de Werkstress. In ons land hebben op dit moment 1,3 miljoen mensen last van burn-outklachten als gevolg van werkstress. In 35 procent van alle verzuimgevallen wordt werkdruk of -stress als reden gegeven. In totaal gaat het om elf miljoen ziektedagen en een kostenpost van 8100 euro per werknemer. Volgens Dorothé van den Aker, coördinator van de landelijke Week van de Werkstress, is zorgen voor voldoende werkplezier het beste medicijn om uitval te voorkomen. ‘Het helpt wanneer werknemers weten wat ze leuk vinden en waar ze energie van krijgen. Door het positieve te benadrukken, kun je tegenvallers ook beter aan’, stelt zij. De onderzoekers ontdekten dat een groeiende groep werknemers ‘technostress’ ervaart: mensen die de hele dag van een computer of smartphone gebruikmaken zijn twee keer zo vaak afwezig vanwege werkdruk of -stress dan andere groepen. Bijna de helft van de werknemers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar.

De Week van de Werkstress begint vandaag en duurt tot 15 november. In die periode worden tips gegeven met dagelijks verschillende thema’s om werkstress te verminderen en tot meer werkplezier te komen. Zo worden werknemers onder meer uitgedaagd om hun mobiel eens weg te leggen of om complimenten te geven. Ook wordt gezondheid en vitaliteit benadrukt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen