Protest voor de deur van Ahold Delhaize tegen voortgaande ontbossing

Foto: Pixabay / Avanysathya

Zo’n vijftien klimaatactivisten hebben vanochtend voor de ingang van het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam met slogans op borden geprotesteerd tegen het beleid van het concern met betrekking tot de vleesproductie en het klimaat.

Tijdens de lunchpauze van de medewerkers werd het protest herhaald. De Nederlands – Belgische multinational wordt net als onder meer FrieslandCampina en Unilever verweten dat gemaakte afspraken over het tegengaan van ontbossing niet worden nakomen. Het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties, de Intergovernmental Panel on Climate Change of IPCC, stelde onlangs in een rapport dat bescherming en herstel van bossen en een drastische verandering van ons voedselsysteem noodzakelijk is om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en om voedselzekerheid te kunnen garanderen. Het beperken van de opwarming van de aarde tot anderhalve graad is onmogelijk zonder herstel van bossen en andere natuurgebieden, zoals dras- en graslanden, zo waarschuwde de IPCC.

Het IPCC-panel riep landen op om de CO2-uitstoot door ontbossing een halt toe te roepen en tegelijkertijd de opname van koolstof te vergroten door bossen en andere ecosystemen te herstellen. Circa 80 procent van de ontbossing komt door landbouw en met name door vee, palmolie, soja, cacao en pulp/papier. De bedrijven die dit produceren en verhandelen hebben in 2010 de belofte gedaan om de ontbossing die plaatsvindt voor het maken van hun producten vóór 2020 te beëindigen. Volgens Greenpeace International is dat tot nu toe niet gebeurd, maar het landgebruik en de voedselsystemen zullen efficiënter moeten om de klimaatdoelen te halen en de druk op bossen en land verminderen. Anders dreigt er al vanaf 2050 een voedseltekort, zo concludeert het IPCC.

https://twitter.com/RitaGeerders/status/1163502706289496065

Nederland scoort goed

De Wereldvoedselorganisatie heeft een gelijkluidende waarschuwing laten horen. Een grootschalig gebruik van bio-energie zet nog meer druk op de ketelVolgens de laatste Global Food Security Index behoort Nederland tot de top drie van landen met de hoogste graad van voedselzekerheid ter wereld. Op een schaal van 100:

1. Verenigde Staten 89.3
2. Oostenrijk 85.5
3. Nederland 84.4
3. Noorwegen 84.4 (tie)
5. Singapore 84.3
6. Zwitserland 84.2
7. Ierland 84.0
8. Canada 83.7
8. Duitsland 83.7 (samen met Canada)
10. Frankrijk 83.4

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen