Werknemer weigert werk, toch doorbetaling van het loon

Foto: PxHere

De Kenz Figee Group in Zaandam moet een werknemer die niet werkte toch zijn loon en toeslagen doorbetalen, omdat het aan de werkgever te wijten was dat de betrokkene niet aan de slag was. Dat heeft de rechter in Zaanstad bepaald. Er moet nu een bedrag van bijna 20.000 euro alsnog worden uitbetaald.

DeĀ service engineer offshore was voor een jaar aangenomen om 75 procent van zijn werktijd op een schip of een boorplatform te werken en de rest va de tijd in de werkplaats van de onderneming aan de wal. Na drie maanden ging hij echter nauwelijks nog het water op, waardoor hij een flinke offshore-toeslag misliep. De man gaf aan beschikbaar te zijn voor de afgesproken werkzaamheden op zee, maar hoorde toen dat hij vanwege kritiek op zijn functioneren niet meer buitengaats zou worden ingezet. Dat werd de inzet van een kort geding.

Werkgever de mist in

De rechter is van oordeel dat de werknemer hoewel hij niet meer aan het werk was in dit geval toch recht heeft op loondoorbetaling, de offshore-toeslag en het vakantiegeld over de periode die hij niet op zee mocht werken en weigerde om de voorgestelde alternatieve taken uit te voeren. De rechter stelt dat het in dit geval voor rekening van de werkgever komt dat de werknemer niet aan het werk was, omdat er voldoende offshore-werk voorhanden was en het personeelslid niet zomaar de buiten hem om veranderde afspraken hoefde te slikken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen