Provinciale geitenstop treft ook kinderboerderijen en hobbyboeren

Foto: Max Pixel

De provincie heeft een stop ingevoerd op de groei van het aantal geiten. Voorlopig mogen er geen nieuwe geitenboerderijen bijkomen, mogen bestaande bedrijven niet meer uitbreiden en is omschakeling naar een geitenhouderij niet meer mogelijk.

De maatregel geldt ook voor particulieren die hobbymatig geiten houden en voor het kleinschalig houden van de dieren op een kinderboerderij. Het maximale aantal geiten dat wordt toegestaan is in dat geval tien. Extra dieren die er nu al zijn hebben geen last van de stop – die betekent alleen dat in dat geval nakomelingen elders moeten worden ondergebracht.

Nu stops in zes provincies

Gedeputeerde Jaap Bond van Landbouw refereert in een schriftelijke verklaring aan het feit dat vijf provincies Noord-Holland al voorgingen. De afgelopen weken zijn er volgens hem meerdere signalen binnengekomen dat het aantal geiten in de provincie harder toeneemt dan in de afgelopen jaren. Het gisteren genomen voorbereidingsbesluit is zes maanden geldig. In de tussentijd wordt de Provinciale Ruimtelijke Verordening aangepast. Daarin staan onder andere regels over agrarische bedrijven.

Uit landelijk onderzoek van Veehouderij, Gezondheid Omwonenden blijkt dat bewoners binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij meer kans hebben op een longontsteking. De oorzaak van dit verhoogde risico is echter niet bekend en daarom wordt daar verder onderzoek naar gedaan. Naar verwachting zijn de resultaten in 2021 bekend. Tot die tijd blijft de geitenstop in elk geval van kracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen