Plastic op basis van algen moet gemeengoed worden, te beginnen in Zaandam

Foto: Pexels

De ontwerpers Eric Klarenbeek en Maartje Dros hebben de ambitie om met algen alle op fossiele brandstoffen gebaseerde plastic in Zaanstad te vervangen, meldt Good News Network. ‘Mocht hun missie succes hebben, dan zijn ze ervan overtuigd dat niemand op aarde ooit nog traditioneel plastic zal hoeven te gebruiken,’ aldus het artikel op de website. Hun plastic absorbeert bovendien CO2 tijdens het productieproces.

Het tweetal heeft een bioplastic ontwikkeld op basis van algen, die ze kweken, oogsten, drogen en dan verwerken tot een grondstof voor 3D printers. Daarmee kunnen vervolgens alle mogelijke voorwerpen worden gemaakt. Om te beginnen krijgen alle restaurants en cateraars in Zaandam bestek aangeboden gemaakt van hun algenplastic, aldus Good News Network.

3D Bakery

Om hun businessmodel van de grond te krijgen zijn Klarenbeek en Dros een samenwerking aangegaan met andere bedrijven en de oprichting van een netwerk met de naam 3D Bakery, dat uiteindelijk alle printwerk voor zijn rekening moet nemen. Met het Amerikaanse Ecovative had Klarenbeek al een commerciële lijn producten ontwikkeld op basis van mycelium – schimmel – die de naam Krown draagt. Met doe-het-zelf-pakketten kunnen consumenten daarmee hun eigen lampen of tafels kweken.

New Material Award

Het project is genomineerd voor de New Material Award 2018. Bij winst kunnen de ontwerpers tot 17.300 dollar bijschrijven op hun bedrijfsrekening om de ontwikkeling van het product verder bij te schaven.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen