Hollands Noorderkwartier in de race voor prijs met nieuwe zuiveringsmethode

Foto: Wikimedia

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is in de categorie Schoon water genomineerd voor de Waterinnovatieprijs met het project New Hart, dat met een combinatie van fysisch-chemische technieken medicijnresten uit afvalwater haalt.

De komende jaren moeten waterschappen miljoenen investeren in extra zuiveringsstappen om medicijnresten te verwijderen. Die uitdaging is lastig te integreren in de bestaande biologische zuiveringsconcepten, waarbij het eindresultaat maar net voldoende is om te lozen en zeker niet goed genoeg voor hergebruik. De New Hartmethode verwijdert in een keer al deze stoffen en zet die om in groen aardgas.

Geavanceerde membraantechnieken

Bij deze zuivering wordt een combinatie technieken gebruikt, waaronder geavanceerde membraantechnieken zoals MF, NF, FO, RO en Superkritische Vergassing. Dat leidt tot een concentraat van alle organische stoffen en een eindproduct waarin zich de bulk van de ammoniak bevindt. De organische verbindingen in het concentraat worden vervolgens in een Superkritische Vergassingsinstallatie omgezet in CH4, H2 en CO2.

Uit de vrijkomende concentraatstroom wordt PO4 teruggewonnen en middels ionenwisseling ook de ammoniak. Uiteindelijk blijft water over dat geschikt is voor hoogwaardig hergebruik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen