Tankstation Middelsloot langs de A7 gaat van Esso naar BP

Foto: Google Street View

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft deze maand via een veiling zeventien tankstations langs rijkswegen opnieuw verhuurd. Tien daarvan wisselden van huurder.

De veiling ging over het recht om het terrein van het tankstation vijftien jaar te huren en levert de overheid na aftrek van kosten circa 72 miljoen euro op. Daarnaast betalen de exploitanten elk jaar huur voor de grond aan het. Voor alle ongeveer 250 tankstations langs rijkswegen krijgt de schatkist circa achttien miljoen euro per jaar aan huur binnen. In onze regio ging het tankstation langs de A7 tussen Purmerend en Hoorn onder de hamer en neemt BP het daar over van Esso.

Tot 2002 hadden de verschillende oliemaatschappijen of exploitanten een doorlopend contract om grond voor een tankstation langs een rijksweg te huren. Andere bedrijven hadden daardoor geen kans. Om de concurrentie te bevorderen veilt het Rijksvastgoedbedrijf sinds 2002 het recht op de huur van de tankstations. Dat gaat stap voor stap: elk jaar een aantal stations.

Zestiende veiling

Dit jaar was de zestiende veiling, voor zeventien stations. Sinds 2002 zijn de huurrechten van 133 stations voor de eerste keer geveild en sinds vorig jaar de huurrechten van achttien stations in de tweede ronde. Tot en met 2023 komen er nog circa 117 locaties ‘in de eerste ronde’ in de aanbieding.

Als er bij een eerste veiling een nieuwe huurder komt, gaat het geboden bedrag naar de zittende huurder als uitkoopsom. De rijksoverheid krijgt dan niks. Daarnaast betaalt de nieuwe huurder voor de gebouwen en installaties. Als bij een eerste veiling de zittende huurder het hoogste bod doet, betaalt deze een bedrag aan de rijksoverheid (het verschil tussen het hoogste bod en het op één na hoogste bod, met een maximum van 30 procent van het eigen bod).

In een tweede ronde gaat het over stations die vijftien jaar geleden voor de eerste keer zijn geveild of stations die rond 2003 voor een periode van circa vijftien jaar zijn verhuurd. De opbrengsten van die stations gaan in hun geheel naar de overheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen