Nog nooit zoveel kantoren in de MRA omgezet naar woningen als in 2017

Foto: PxHere

Nog nooit werden er in de Metropoolregio Amsterdam zo veel kantoren omgebouwd naar huizen als in 2017. In één jaar tijd is een half miljoen vierkante meter kantoorruimte van functie veranderd en meer dan de helft van die getransformeerde ruimte heeft nu een woonfunctie, aldus de MRA. Ook in de Zaanstreek staan steeds minder kantoren leeg.

Uit de monitor Platform Bedrijven en Kantoren (Plabeka) 2017-2018 blijkt dat tegelijkertijd ook het kantoorgebruik toeneemt: in 2016 met 68.000 viekante meter en een jaar later met 22.000. Deze beide ontwikkelingen leiden ertoe dat de kantorenleegstand in de MRA in twee jaar tijd is gedaald van 17,9 procent op 1 januari 2016 tot dertien procent op de eerste dag van dit jaar.

Krapte in zicht

Wanneer de leegstand in dit tempo blijft dalen, gaat het per 1 januari 2020 nog om 8,1 procent. In Amsterdam, Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek lijkt de leegstand vóór die tijd al onder de acht procent te komen. Dat is de grens van de zogenoemde frictieleegstand, waarbij krapte ontstaat.

De resterende leegstand in de MRA was aan het begin van dit jaar 1,6 miljoen vierkante meter, waarvanruim de helft al minstens drie jaar leeg stond. Deze panden zullen zelfs bij krapte op de kantorenmarkt niet meer in gebruik worden genomen en daarom ligt ook voor deze panden transformatie voor de hand.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen