Aldi zet leeftijdsgrens van veertien jaar op verkoop energiedrankjes

Het filiaal van de Duitse discounter in Wormerveer.
Het filiaal van de Duitse discounter in Wormerveer.
Foto: Google Street View

Kinderen jonger dan veertien mogen vanaf 1 oktober geen energiedrankjes meer kopen bij Aldi. De supermarktketen stelt als eerste in Nederland een leeftijdsgrens in. Bij twijfel moeten caissières om een legitimatie vragen, net als bij alcohol.

Aldi zegt het besluit te hebben genomen om gezondheidsredenen en vanwege ‘de bezorgdheid in de samenleving over de consumptie van energy drinks door kinderen’. Die kunnen leiden tot angststoornissen, gejaagdheid, hartritmestoornissen, slaapproblemen en orgaanschade. Er zijn zelfs enkele gevallen bekend van kinderen die overleden door een overdosis energiedrank.

‘Voedselwaakhond’ Foodwatch vindt dat de lat nog niet hoog genoeg gelegd wordt: in het Verenigd Koninkrijk ligt de grens bij Aldi op zestien jaar en kinderartsen zouden het liefst zien dat de drankjes helemaal niet meer aan minderjarigen worden verkocht vanwege de gezondheidsrisico’s.

Geen dorstlessers

In energiedrank zitten veel suikers, cafeïne en andere oppeppende stoffen. Dorstlessers zijn het niet: energiedrankjes drogen het lichaam juist uit, aldus het Voedingscentrum, dat eerder tot de conclusie kwam dat kinderen onder de dertien jaar ze niet zouden moeten drinken. Boven de dertien jaar adviseert het centrum een blikje per dag als maximum. Dat laatste geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen