ACM stopt onderzoek: geen kartelvorming in de bunkersector

Foto: Pixabay

Bedrijven in de bunkersector in de havens langs het Noordzeekanaal en in Rotterdam en Antwerpen zijn langs het randje gegaan door te overleggen over prijsafspraken. Omdat het uiteindelijk niet tot een kartel kwam, heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) haar onderzoek naar mogelijk verboden afspraken in de branche gestaakt.

De bunkersector produceert, verwerkt, verhandelt, vervoert en slaat gas- en stookolie op. In de betreffende havens zijn tientallen bedrijven actief als producent, in de opslag of als leverancier. Het is een markt waarin grote bedragen omgaan. De haven van Rotterdam is zelfs de grootste bunkerhaven van Europa en staat in de top drie wereldwijd.

Onderzoek na signalen van politie en justitie

De ACM kreeg vorig jaar signalen via politie en justitie dat er mogelijk zaken mis waren in branche. De toezichthouder legde meerdere bedrijfsbezoeken af en voerde gesprekken in de sector. Zo is uitvoerig gepraat met de brancheorganisatie van brandstofhandelaren Nove.

Kartels worden hard aangepakt

Daarbij is duidelijk gemaakt dat het overleg dat tussen 2011 en 2014 werd gevoerd over prijsafspraken op het randje van een strafbaar feit was. Een kartelboete kan voor een bedrijf oplopen tot 40 procent van de wereldwijde omzet. Voor personen die leiding geven aan een kartel geldt een maximale boete van 900.000 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen