Acties bij drogisterijen na vastlopen loonoverleg

Foto: Google Street View

Wie vandaag voor een dichte deur staat bij een vestiging van drogisterijen als Etos, Kruidvat en Trekpleister kan ervan uitgaan dat het personeel vandaag staakt, nadat gisteravond een ultimatum van vakbond FNV voor een flinke loonsverhoging afliep. Tussen 10:00 en 12:00 uur was er een manifestatie op de Dam in Amsterdam.

De FNV wil dat de lonen in de drogisterijen meestijgen met de inflatie. Dat betekent volgens de bond een loonsverhoging met minimaal tien procent in januari. In de drogisterijbranche werken volgens de vakbond ruim 10.000 werknemers. ‘De werknemers in deze branche hebben recht op een leefbaar loon. Die liggen in de hele winkelstraat veel te laag, dus ook bij de drogisterijen. Onze leden kunnen in deze financieel zware tijden echt niet leven van de schamele loonsverhoging van drie procent die de werkgevers bieden,’ aldus FNV-bestuurder Cindy Onvlee.

Veel afhakers

Volgens haar kwam uit een recente peiling door FNV naar voren dat 80 procent van de werknemers in de drogisterijbranche moeite heeft om rond te komen van het huidige loon. Onvlee wil ook dat de hoge werkdruk aangepakt wordt. Volgens haar verlaten werknemers de drogisterijbranche massaal vanwege de lage lonen en hoge werkdruk. De werkgevers hebben aangegeven door te willen praten, maar dat weigert de FNV. ‘Kom eerst maar eens met een beter bod.’ Morgen is er een manifestatie in Amersfoort, woensdag in Haarlem en vrijdag in Maastricht. Op zaterdag zal er dan een landelijke manifestatie van personeel van drogisterijen zijn, aldus de FNV-bestuurder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen