Ook LTO noemt uitkoopregeling boeren ‘onrealistisch’

Foto: Rawpixel / CC0 Public Domain

Land- en tuinbouworganisatie LTO is het eens met het Planbureau voor de Leefomgeving, dat het kabinet waarschuwde tegen onrealistische plannen voor het opkopen van boerenbedrijven. LTO onderschrijft dat grootschalige gedwongen uitkoop in de praktijk niet gaat werken en dat de aanpak juridisch kwetsbaar is.

Daarbij zorgt gedwongen uitkoop ook voor maatschappelijke spanning. De organisatie wijst erop dat zo’n uitkoopproces jaren duurt en dat de benodigde kennis bij de overheid ontbreekt. In plaats van te focussen op opkoop is een meer integrale benadering kansrijker, met diverse oplossingen die passen bij het specifieke bedrijf en de omgeving, aldus de belangenorganisatie. ‘Goede, gerichte en vrijwillige regelingen voor duurzame innovatie, verplaatsen en stoppen bieden perspectief zodat boeren zich langs verschillende transitiepaden kunnen ontwikkelen en blijven zorgen voor goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap,’ stelt LTO.

Miljardenproject

Het planbureau concludeerde vandaag in een rapport dat de hoge verwachtingen die het kabinet heeft van de nieuwe uitkoopregeling waarvoor 7,4 miljard euro beschikbaar is ‘onrealistisch’ zijn. Het kabinet wil met het geld een bijdrage leveren aan het behalen van de stikstofdoelstellingen in 2030. Duizenden bedrijven zouden ermee beëindigd moeten worden en dat zou moeten leiden tot tientallen procenten minder vee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen