Toerisme klimt wat uit het dal, maar niet al te snel

Foto: Twitter / Syazni Swan

De Nederlandse toerismesector heeft vorig jaar slechts een licht herstel van de coronacrisis laten zien. De mate waarin de branche in 2021 bijdroeg aan de economie steeg ten opzichte van een jaar eerder en was goed voor 2,5 procent van de economie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bron: CBS

 

In totaal werd er vorig jaar voor 58,9 miljard euro besteed aan toerisme, bijna zes miljard euro. Maar dat is nog altijd bijna 32 miljard minder dan voor de coronacrisis, aldus het CBS. Door de coronamaatregelen waren ook in 2021 veel toeristische activiteiten nog niet mogelijk. Zo was er in de eerste maanden nog sprake van een strenge lockdown. De toerismesector had zwaar te lijden onder de coronacrisis. In 2020 daalde de bijdrage aan de Nederlandse economie daardoor nog met 51,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor de pandemie maakte de sector nog voor 4,4 procent deel uit van de economie.

Werkgelegenheid

Terwijl de toegevoegde waarde en de bestedingen na de forse daling in het eerste coronajaar weer toenamen, zette de daling van de toeristische werkgelegenheid in 2021 door. In 2021 nam het aantal arbeidsjaren in de sector met 4,3 procent af. De daling trad vooral op bij de horeca, luchtvaart, reisbureaus en reisbemiddeling. Door de steunmaatregelen van de overheid daalde de werkgelegenheid in 2020 veel minder dan de toeristische bestedingen en toegevoegde waarde. Een gedeelte van het personeel dat in 2020 met loonsteun in dienst bleef, vertrok in 2021 mogelijk alsnog.

 

Reacties

Cookieinstellingen