Petitie FNV voor betere CAO chauffeurs doelgroepenvervoer

Foto: Pixabay / Bicanski

Gebruikers van het door Noot verzorgde schoolvervoer waren niet onder de indruk van het bericht dat dit bedrijf uit Ede nu ook het Aanvullend Openbaar Vervoer en het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer voor zijn rekening neemt: op Facebook regende het negatieve recensies. Maar Noot is niet het enige bedrijf in de branche dat bij zowel gebruikers als chauffeurs onder vuur ligt.

FNV Zorgvervoer & Taxi is een petitie gestart voor een betere CAO en roept personeel op om te tekenen. ‘Aan het eind van je geld een stuk maand over, niet meer samen met vrienden sporten omdat je nooit weet wanneer je dienst precies begint en bij ziekte geen volledige doorbetaling. Zaken die beter moeten,’ aldus de vakbond.  De werkgevers laten tot nu toe echter weten dat er geen ruimte is voor deze verbeteringen. Een minimumloon van veertien euro per uur en algemene prijscompensatie is voor hen onbespreekbaar. De FNV stelt daar tegenover dat met werk ‘een leefbaar loon’ te verdienen moet zijn.

Onmisbaar

Het werk in het taxi- en zorgvervoer is onmisbaar en verantwoordelijk werk: ‘Zonder ons zit er een grote groep mensen thuis en komen kinderen niet op school. Deze grote verantwoordelijkheid moet ook fatsoenlijk beloond worden. Er wordt steeds meer flexibiliteit van ons gevraagd, we werken wanneer anderen vrij zijn. Avonden, weekenden en op feestdagen. Flexibiliteit hoort bij het werk. Een goede beloning voor onze flexibiliteit ook. Daarom willen we bijzondere toeslagen voor bijzonder werk. Want flexibiliteit kan niet alleen van de kant van de werknemer komen.’

Ziekte

Doorbetaling bij ziekte staat eveneens hoog op de prioriteitenlijst. ‘Ziek zijn is geen keuze, als je ziek bent moet je werken aan je herstel en geen zorgen hebben over of je het wel kunt betalen om ziek te zijn. De wachtdag bij ziekte is dan ook een boete op ziek zijn. Dat is behalve onacceptabel ook respectloos. We staan voor respect en waardering voor alle medewerkers, daar hoort doorbetaling bij ziekte bij.’ De onderhandelingen worden na de zomer hervat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen