Tienpuntenplan bioboeren voor soepeler transitie naar nieuw model

Foto: Pixabay / Kaloyan Gichev

De voedselproductie in Nederland kan hand in hand gaan met biodiversiteit, schone lucht, schoon water, een vruchtbare bodem en gezonde voeding. Dat kan met minder stikstof en zonder het gebruik van kunstmest, volgens duizenden biologische, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren.

Zij overhandigen later vandaag een tienpuntenplan aan de ministers Henk Staghouwer van Landbouw en Christianne van der Wal van Stikstof. Om de problemen in de landbouw zoals de stikstofproblematiek aan te pakken is een langetermijnvisie voor de landbouwsector nodig, zo klinkt het. Het ontbreken daarvan is volgens de bioboeren één van de oorzaken voor de ontstane maatschappelijke onrust onder een grote groep boeren.

Voor de ‘noodzakelijke omslag’ zijn volgens hun duurzame collega’s veranderingen nodig in het agrarisch onderwijs, het grondbeleid en in de wet- en regelgeving. Daarnaast moet worden gezorgd dat duurzaamheid daadwerkelijk loont. ‘Voor de gezondheid van mens en planeet moet veel vaker gekozen worden voor plantaardige productie en consumptie. Dit alles zorgt voor een transitie in de landbouw: van een landbouw gericht op maximalisatie van productie met hoge bijkomende maatschappelijk kosten naar een herstellende, toekomstbestendige landbouw,’ aldus de ondertekenaars van het plan.

https://twitter.com/marcelbar8/status/1543290795742068736

Het tienpuntenplan wordt onder meer gesteund door Biohuis, Caring Farmers, de Federatie van Agro-ecologische Boeren en Herenboeren Nederland. Het plan heeft ook de instemming van instanties en organisaties als Bionext, het Louis Bolk Instituut, Stichting Aardpeer, Stichting Demeter, Land van Ons en de Triodos Bank.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen