ANWB niet blij met uitstel projecten als verbreding A8 en A7

Foto: Twitter / Rijkswaterstaat Verkeersinformatie

De ANWB is ‘zeer bezorgd’ dat veertien infrastructurele projecten waaronder de verbreding van de A8 en A7 worden uitgesteld vanwege een gebrek aan stikstofexperts.  De verkeersintensiteit is weer terug op het niveau van vóór corona en zal de komende maanden naar verwachting verder stijgen. Hiermee zijn ook de files terug.

Volgens de belangenorganisatie van automobilisten komt de bereikbaarheid van Nederland ernstig onder druk te staan. De ANWB vindt dat het Rijk op korte termijn met een plan van aanpak moet komen. Het Kennisinstituut voor de Mobiliteit verwacht dat het wegverkeer dit jaar boven het niveau van 2019 zal uitkomen, ondanks de beperkende coronamaatregelen die begin dit jaar nog van kracht waren. Het thuiswerken blijkt onvoldoende bij te dragen aan de reductie van het wegverkeer.

Auto onmisbaar

De toename van het autoverkeer is op sommige plekken zo hoog dat de maximale capaciteit van het wegennet wordt bereikt. Dit zal in het hele land onherroepelijk tot nog meer files leiden. ‘De auto blijft voor veel mensen een onmisbaar vervoermiddel,’ aldus de ANWB. De bond ‘onderkent de complexiteit van de stikstofproblematiek,’ maar vindt dat de bereikbaarheid van Nederland prioriteit moet krijgen en dat de doorstroming ondanks de stikstofbeperkingen bevorderd moet worden.

Filedruk

‘Om wildgroei aan lokale maatregelen te voorkomen, zou de landelijke politiek hierbij de regie moeten pakken en op korte termijn een plan moeten opstellen. Als nu niet wordt ingegrepen bestaat het risico dat Nederland vastloopt, met alle economische en sociale gevolgen van dien.’ De afgelopen drie maanden was de filedruk op de snelwegen  gemiddeld acht procent lager dan in dezelfde maanden in 2019, maar er blijken regionaal grote verschillen te zijn. In Noord-Brabant was de filedruk vier procent hoger dan drie jaar geleden; in Noord-Holland juist 23 procent lager.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen